• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Bırakma videolarının TikTok ve YouTube’da neden viral hale geldiğini öğrenin

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
Olumlu Bak, iyimserliğin zihnimizde nasıl işlediğini ve etrafımızdaki dünyayı nasıl etkilediğini anlatan bir dizi.

Samantha Rae Garcia, geçen yıl patronunun eleştirilerine daha fazla katlanamayacağına karar vermeden önce Teksas, Midland’daki restoran işinde dört yıl çalıştı. Texas Permiyen Havzası Üniversitesi’nde psikoloji öğrencisi olan Bayan Garcia, ailesine danıştı. Ayrılmadan hemen önce kararını kaydetti. Sonra bununla ilgili bir TikTok videosu yaptı.

Spontane kaydedilen videoda, o zamanlar 23 yaşında olan Bayan Garcia kirpiklerini kırpıştırıyor, gülümsüyor ve hicivli bir şekilde başparmaklarını kaldırıyor. Patronu ekran dışında Bayan Garcia’ya bakıcılık yapmaktan bıktığını söylüyor. Videonun altında ise “Patronum benden bahsederken burada olduğumu bilmiyordu.” yazıyor.

Bayan Garcia, patronuna “kötü yönetici” diyerek, yazdırılamayan bir kelimeyle bir yanıt fısıldar.

Videoyu Şubat 2022’de yayınladığından beri 3,7 milyon kez görüntülendi.

Kullanıcılar, Bayan Garcia’nın reddetmesine tepki gösterdi: Görüntülemelerin yanı sıra TikTok’ta binlerce destekleyici yorum geldi. İçlerinden biri, “Soğukkanlılığını nasıl koruyorsun bilmiyorum ama çekip gitmediğin için seninle gurur duyuyorum.”

Bayan Garcia yakın tarihli bir röportajda “Kendimi onaylanmış hissettim” dedi.

Annesi videonun gelecekteki fırsatlara zarar verebileceğinden korkarken, özgeçmişlerini çeşitli restoranlara bıraktıktan sonra Bayan Garcia ertesi gün başka bir iş buldu. (Onu işe alan kişinin videodan haberi yoktu. Yeni patronuna bundan bahsettiğinde Bayan Garcia, “Güldüler ve ‘Aman Tanrım, sana böyle davranmayacağız’ dediler. O.'”)

TikTok, bir işten ayrıldıktan sonra ne yapılması gerektiğine dair tavsiyelerle dolu. Bayan Garcia, gençlerin milyonlarca izleyiciyi çeken mini dramalar yayınladığı TikTok’tan önce gelen başka bir trendin parçası. Ve bazı durumlarda, bu çok herkese açık videolar yeni kariyer fırsatlarına yol açabilir ve onları yayınlayanların çevrimiçi kişiliklerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.

‘da sosyoloji profesörü olan Ann Swidler, videoları veya bazen adlandırıldıkları şekliyle QuitToks’u bırakmak, “çok çalışır ve kurallara göre oynarsanız, Amerikan Rüyası hala sizin için buradadır” şeklindeki sosyal sözleşmedeki bir çöküşü yansıtıyor. Berkeley’deki California Üniversitesi, dersleri kültürel sosyolojiyi içerir. Kurumsal sadakat eskisi gibi değil, dedi Dr. swidler “Çalışma dünyasının arkasında gizlenen vaatlerle ilgili kültürel bir hayal kırıklığı” var.

Düşük ücretli işlerde çalışan hizmet çalışanları, işin para karşılığında zımnen değiş tokuşunun artık adil bir anlaşma olmadığını ilan ediyorlar. Ve her iş arayan için 1,9 iş teklifi ile halka açılmayı göze alabilirler.

Harvard Üniversitesi İşletme Okulu’nda yönetim uygulamaları profesörü Joseph Fuller, videoların ortak temasının “hayal kırıklığına uğramış beklentiler” olduğunu söyledi. “Hiç kimse bir işe girip ‘Bu korkunç olacak; Bunu yapmak zorunda olduğuma inanamıyorum.’” dedi.

“Genel olarak insanlar işlerini bırakmıyorlar,” diye ekledi, “patronlarını bırakıyorlar.”

Bandolar ve yorumlayıcı danslar

TikTok’ta ortaya çıkan videolardan çıkmadan önce, kullanıcılar YouTube ve Facebook’ta benzer hikayeleri paylaştı.

2011 yılında, 23 yaşındaki Joey La Neve DeFrancesco, bando takımının desteğiyle otel işinden ayrıldığı bir YouTube videosu yayınladı. Yakın tarihli bir röportajda, uzun çalışma saatleri, düşük ücret, paylaşılan bahşişler ve sendikalaşmaya karşı direniş yüzünden hüsrana uğradığını söyledi. “Yönetime son bir mesaj göndermek ve meslektaşlarım için eğlenceli olacak ve belki de sendika karşıtı yöneticilere karşı mücadeleye ilham verecek bir şey yapmak istedim” dedi.

Videoda, gülümseyen Bay DeFrancesco ve grup üyeleri, müzisyenleri görünce herkesi dışarı göndermeye çalışan yöneticilerinden biriyle karşı karşıya. “Bıraktığımı söylemek için buradayım!” diye yanıtlıyor Bay DeFrancesco. Müdüre istifa mektubunu vermeye çalışır ama yere düşer. Daha sonra zaferle kollarını kaldırır ve grup bir kutlama marşı çalar. Video 8,5 milyon kez görüntülendi.

Üç dakikalık video, Good Morning America, Access Hollywood ve Anderson Cooper 360’ta görünmesini sağladı. Değerlerini değiştirmese de “hayatımı değiştirdi” dedi: Bay DeFrancesco öncelikle bir sendika organizatörü olarak çalışıyor.

Son zamanlardaki birçok bırakma videosu spontaneymiş gibi görünüyor. Bay DeFrancesco’nun videosu gibi, Marina Shifrin’inki de planlanmıştı. Eylül 2013 itibarıyla 25 yaşındaydı ve Tayvan’da çalışıyordu ve “ünlü tüylü yazılar” dediği şeyleri yazıyordu. “Patronumdan sürekli taciz” gördükten sonra “Ayrıldım” dedi.

Ve genç kadınları taciz eden bir sistemde kapana kısılmış hissettiğini söyledi. “Kendimi bu durumdan kurtaracak hiçbir kaynağım yokmuş gibi hissettim, bu yüzden internete döndüm çünkü zamanımın çoğunu orada geçirdim.”

Bayan Shifrin metodikti. “Muhtemelen bir artılar ve eksiler listesi yazan viral bir video yayınlayan tek kişiyim” dedi. Dezavantajları arasında “artık sağlık sigortası olmaması” ve “kurumsal dünyada asla işe alınmayacak” vardı. Bayan Shifrin, artıların eksilere ağır bastığına karar verdi.

“An Interpretive Dance for My Boss Set to Kanye West’s ‘Gone'” başlıklı videoda Bayan Shifrin, sabah 4:30’da işte olduğunu yazıyor. Hücrelerle dolu bir odadaki tek kişi o. Yeşil bir ceket ve çalışan rozeti giyerek, bir banyoda, bir kayıt stüdyosunda, bir masada ve koridorlarda başlığın yorumlayıcı dansını gerçekleştirirken, bir kaplama ayrılma nedenlerini listeliyor. Bir bölmeden çıktığında, metinde “YUKARI GİDİYORUM!” Yazıyor. Ofisten çıkarken ışığı söndürüyor. Metin şöyledir: “Gittim.”

Ayrıldığı iş, olabildiğince çok görüntüleme almaya odaklanmıştı. Yanıt videosunun başarılı olduğunu, çünkü “görüntülenme konusunda endişelenmek yerine içeriğe odaklandığını” söyledi. Viral olan videosunun “tatlı adalet” olduğunu söyledi.

24 saatten kısa bir süre içinde Bayan Shifrin, The Queen Latifah Show’da görünmek için Tayvan’dan Los Angeles’a uçtuğunda, yaklaşık 2,6 milyon ek görüntüleme elde etti. Hollywood ajanları aradı. Latifah Hanım ona radyoda bir iş teklif etti. Yedi yıl televizyonda çalıştı ve 30’dan Önce 30: Nasıl 20’li Yaşlarımda Bir Kaos Yaptım ve Sen de Yapabilirsin adlı bir kitap yayınladı.

Shifrin Hanım’ın videosu neredeyse 20 milyon kez görüntülendi. Videoyu yayınladıktan sonra, sekiz yıl önce yayınlanan “Gone” şarkısı ABD Billboard Hot 100 listesinde 18. sıraya yükseldi.

Bayan Shifrin, insanların neden I Quit videolarına çekildiğini anlıyor. “En anlaşılır deneyimlerden biri, bir çalışma ortamında tacize uğramış hissetmektir” dedi. Videolar yayınlandıktan sonra “gücü biraz dengeler”.

Bay DeFrancesco ve Bayan Shifrin’in videoları bir tür performans sanatıydı. Bugünün bırakma videoları sunumdan çok belirli şikayetlerle ilgili. Birçoğunun asgari ücretli çalışanları var, genellikle genç kadınlar.

duygusal darbe

Şubat 2020’de Maria Kukulak, yeni yöneticilerinin “gerçekten kaba” olduğunu söylediği için Wendy’s’deki işinden ayrılma kararını kaydetti. Bayan Kukulak, vardiyası bittikten sonra işi bırakacağını söylüyor: “Süpürüp camdan atlayacağım.” TikTok videosunun yarısında, bir yöneticinin kendisine “boş şey” dediğini öğreniyor. Söz verdiği gibi pencereden atlar. Patronuna “Kayıp bir dava değilim ve istifa ediyorum” diyor. “Güle güle.”

Videosu 15 milyondan fazla kez görüntülendi. Kukulak Hanım artık kişisel antrenör olarak çalışıyor ve TikTok’tan geçimini sağlamıyor ama kazanmak istiyor. Yakın tarihli bir röportajda “Kendi videolarımı çekmeyi seviyorum” dedi. 227.000 takipçisi ile tam zamanlı bir içerik yaratıcısı olmayı hayal ediyor. “Yeteneğim varmış gibi hissediyorum” dedi.

Bayan Kukulak’ın TikTok’unda olduğu gibi, en popüler videolar dramatik ve kısa olma eğilimindedir; İzleyiciler ayrıntılar için değil, duygusal etki için gelir.

5 Şubat 2020’de Nelly adlı bir McDonald’s yöneticisi (soyadını videoda veya hesabında açıklamıyor) bir meslektaşına onu yumuşak dondurma dağıtıcısının koluna mutlu bir şekilde basarken filme aldı. “Bakalım bu koniyi ne kadar büyütebiliriz! Ücretsiz bowling mücadelesi!” diye ilan ediyor. Daha sonra gözlemeyi pencereden hevesli bir sürücüye uzatır ve “Bırakmak üzereyim! Ücretsiz koniler! Bedava koniler!”

Videosu 6,5 milyon kez görüntülendi.

Nelly daha sonra YouTube’da, çalışanlarından yararlanan şirketleri onaylamadığını söylediği 18 dakikalık düşünceli bir video yayınladı. Bu makaleyi yazarken, ayrıntılı açıklamasının görüntülenme sayısı 66’ydı.