• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Bilgisayar sanatının öncüsü Vera Molnar 99 yaşında hayatını kaybetti

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
1960’ların dev bilgisayarlarıyla başlayan ve günümüzün NFT çağına evrilen çığır açıcı dijital çalışmalarıyla üretken sanatın vaftiz annesi olarak anılan Macaristan doğumlu sanatçı Vera Molnar, 7 Aralık’ta Paris’te hayatını kaybetti. 99 yaşındaydı.

O ölüm açıklandı Şubat ayında çalışmalarının büyük bir sergisini sunması planlanan Paris’teki Centre Pompidou’dan sosyal medyada. Bayan Molnar 1947’den beri Paris’te yaşıyordu.

Piet Mondrian ve Paul Klee’nin geometrik çalışmalarından ilham alan bilgisayar destekli tabloları ve çizimleri, sonunda New York Modern Sanat Müzesi ve Los Angeles County Sanat Müzesi gibi büyük müzelerde sergilendi. Kariyerinin başlarında evlat edinildi.

“Vera Molnar, bir sanat formu olarak ciddiye alınmadığı ve eleştirmenlerin ortaya çıkan formu öyle olduğuna inanmadıkları için kınadıkları bir dönemde, bilgisayar tabanlı görsel sanat yaratma inancına ve ısrarına sahip çok az sanatçıdan biri. ” Sotheby’s’in küresel dijital sanat başkanı Michael Bouhanna bir e-postada, sanatçının imzasının eserde açıkça görülebildiğini yazdı.

Aslında Bayan Molnar, gerçek bir bilgisayara erişimi olmadan yıllar önce hesaplama ilkelerini işine uygulamaya başladı.

1959 yılında “Makine Hayali” adını verdiği konsepti uygulamaya başladı. Bu analog yaklaşım, ızgara kağıdı üzerinde elle yarattığı işlerde çizgi ve şekillerin yerleşimini kontrol etmek için basit algoritmaların kullanılmasını içeriyordu.

Silikon çağına ilk adımını 1968 yılında Paris’teki bir üniversite araştırma laboratuvarında bir bilgisayara eriştiğinde attı. Bilgisayarların genellikle bilimsel veya askeri amaçlarla kullanıldığı bir dönemde, bir sanatçının “çok karmaşık ve pahalı” bir makineye erişim sağlamasının cesaret ve 60’ların idealizminin bir kombinasyonunu gerektirdiğini söylemişti ve şunu eklemişti: ” Hesaplama süresini saniyeler içinde sattılar.”

Yine de daha sonra sanat küratörü ve tarihçi Hans Ulrich Obrist ile yaptığı röportajda şunları söyledi: “1968’de her şeyin mümkün olduğunu ve tek yapmanız gerekenin kapıları çalmak olduğunu ve kapıların açılacağını düşündük.” bilgisayar laboratuvarı şefinin gözü Şüphecilik.

“Bana baktı” dedi, “ve beni sakinleştirmesi için bir hemşireyi mi araması gerektiğini yoksa beni kilitlemesi mi gerektiğini tartışıyormuş gibi hissettim.”

Apollo dönemi bilgisayarlarında sanat yaratmak sezgisel olmaktan çok uzaktı. Bayan Molnar, Basic ve Fortran gibi ilk bilgisayar dillerini öğrenmek, delikli kartlar kullanarak verilerini girmek ve sonuçların çizici yazıcı kullanarak kağıda aktarılması için birkaç gün beklemek zorunda kaldı.

İlk serilerden biri olan “Kesintiler”, beyaz bir arka plan üzerinde geniş bir küçük çizgi denizine sahipti. ARTNews’in yakın tarihli bir ölüm ilanında belirttiği gibi, “Bir dizi düz çizgi oluşturdu ve ardından bazılarını döndürerek katı işaretlerinin hizadan çıkmasına neden oldu.” Daha da fazla kaos yaratmak için, daha sonra belirli parçaları rastgele sildi ve bu da boş alanlara yol açtı. Çizgilerden oluşan bir denizin ortasında.” Başka bir seri olan “(Des)Ordres” (1974), sanki titriyormuş gibi hafifçe düzensiz görünecek şekilde manipüle ettiği eşmerkezli karelerin görünüşte düzenli desenlerini içeriyordu.

Yıllar geçtikçe, Bayan Molnar, 1976 tarihli çiziminde olduğu gibi, eşmerkezli karelerden oluşan başka bir yapısızlaştırılmış desen olan “Düzensizliğin %1’i”ni çizerken, makinenin mükemmelliği ile yaşamın kaosu arasındaki gerilimleri keşfetmeye devam etti. Bay Obrist’e “Düzeni seviyorum ama buna dayanamıyorum” dedi. “Hata yapıyorum, kekeliyorum, kelimelerimi karıştırıyorum.” Ve şu sonuca vardı: “Belki de kaos ortaya çıktı.”

Çalışmalarının izleyicileri her zaman büyülenmedi. Bayan Molnar, şaka yaparak ziyaretçilerin “gözlerinde korkunç bir acı hissetmemek için yan tarafa baktıklarını” anlatan bir sergiyi hatırladı. Sonunda konuştu ve şüpheci bir ziyaretçiye bilgisayarların, sanat eserleri zeki insanlardır ve bu nedenle “insan sanatının çoğu bilgisayarlar tarafından yaratılır çünkü onun her bir parçası insan icadıdır.”

“Aman Tanrım, ne tepkiler aldım!” dedi. “Ama hayatta kaldım, biliyorsun.”

Vera Gacs, 5 Ocak 1924’te Budapeşte’de doğdu. Başlangıçta, 2012’deki bir röportajında belirttiği gibi, “Pazar ressamı” olan amcasından sanatsal etki almıştı.

“Ona hayran olmak için evine gittim; Açıklıkları, çalıları dans eden perilerle boyadı” dedi. “Yağlıboyanın kokusu, küçük yeşil ve sarı yapraklar beni büyüledi.” Amcası ona, ailenin Balaton Gölü yakınındaki kır evinde akşam gün batımını boyamak için kullandığı pastellerle dolu ahşap bir kutu verdi.

Bayan Molnar daha sonra Macaristan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde sanat tarihi ve estetik okudu ve burada zaman zaman çalışmalarında kendisiyle işbirliği yapan gelecekteki kocası François Molnar ile tanıştı.

Bay Molnar 1993 yılında öldü. Hayatta kalanlarla ilgili bilgi hemen mevcut değildi.

Bayan Molnar 1947’de mezun olduktan sonra çift, Paris’e taşındı ve burada sanat kariyerine başladı; işlerine geometrik bir duyarlılık getiren Victor Vasarely, Fernand Léger ve Wassily Kandinsky gibi önde gelen soyut sanatçılarla kafelerde buluşarak.

1960’ların başında, François Morellet, Julio Le Parc, Francisco Sobrino ve diğerleriyle güçlerini birleştirerek etkili Groupe de Recherche d’Art Visuel kolektifini oluşturarak sanat dünyasında tanınmış bir figür haline geldi ve bilim ile endüstri bağlantısını bir araya getirdi. Malzemeleri sanat üretimine dahil etmek.

Kariyeri 1970’lerde genişlemeye devam etti. Kodlarının sonuçlarını anında değerlendirip ona göre ayarlamalar yapabileceği ekranlı bilgisayarları kullanmaya başladı. Üretken sanat yaratıcısı ve girişimci Erick Calderon ile yakın zamanda yaptığı bir röportajda, ekranların “bir sohbete, gerçek bir görüntü sürecine benzer” olduğunu söyledi. “‘Fırçayı’ hareket ettiriyorsunuz ve beğenip beğenmediğinizi hemen görüyorsunuz.”

Bayan Molnar, Bay Calderon’a “istediğim gibi, istediğim zaman çalışmasına” olanak tanıyan ilk kişisel bilgisayarını 1980 yılında satın aldığını söyledi. “Geceleri yatmak ve atölyede bilgisayarın ve çizicinin bağımsız çalışmasını dinlemek harikaydı.”

Sanat dünyası Bayan Molnar’ın çalışmalarını tam olarak tanımakta yavaş olsa da, son yıllarda dijital sanatın patlamasıyla birlikte itibarı arttı. 2022 yılında Venedik Bienali’nde sergilenen, sergilenen yaşayan en yaşlı sanatçı oldu.

Bu yılın başlarında, sanatçı ve tasarımcı Martin Grasser ile işbirliği içinde oluşturulan ve Sotheby’s aracılığıyla satılan, NFT teknolojisini kullanan 500’den fazla eserden oluşan üretken bir sanat serisi olan “Temalar ve Çeşitlemeler” ile blockchain dünyasındaki mirasını sağlamlaştırdı. Dizi 1,2 milyon dolar hasılat elde etti.

2017’deki bir video röportajında ”Hiçbir şeyden pişman değilim” dedi. “Hayatım karelerden, üçgenlerden, çizgilerden oluşuyor.”