• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Formula 1, Hollanda GP: Verstappen bir pole pozisyonunu daha aldı. Ferrari geride: Sainz altıncı, Leclerc dokuzuncu

Helldorado

Moderator
Moderatör
Onun için güneş bile doğar. Max Verstappen halkının önünde pole pozisyonunda, 100.000 taraftarın tamamı turuncu renkte Zandvoort tribünlerinde. İki dünya şampiyonu, sabah boyunca yağan yoğun yağmuru durdurdu ve hepsinden önemlisi, kariyerinin 27. pole pozisyonunda (bu sezon Red Bull’un hakim olduğu sekizinci pole pozisyonunda) start için kronometreyi (1’10”567’de) dondurdu. Kuzey Denizi pistinin üç yıl önce takvime dönmesinden bu yana kendi sahasında üst üste üçüncü oldu. Super Max, şüphesiz zorlu hava koşullarında ve son etapta iki kez kırmızı bayraklarla kesintiye uğrayan sıralama turlarında bile başarılı oldu. Kalabalıkların idolü yarın, Alman sürücünün kendi mavisini sürdüğü 2013’te (rekor) Sebastian Vettel’in yaptığı gibi üst üste dokuzuncu başarıyı aramaya çıkacak. Takım arkadaşı Sergio Perez’in gridde sadece yedinci sıraya (bir saniye ve 3 saniye geride) getirmeyi başardığı oyuncu.

“Kendi halkınızın önünde elinizden gelenin en iyisini yapmak güzel”

“Ha ha ha, bum!” diyor Max, tribünler kükremeye başlarken. “Ne yolculuktu. Sıralamalar çok karmaşıktı, aralarla başladık, asfalt çok kaygandı, beladan uzak durmamız gerekiyordu. Kuru lastiklerle bazı riskler vardı ancak soğuk kaldım ve son tur gerçekten keyifliydi. İlk görev tamamlandı mı? Evet, kendi halkınızın önünde elinizden gelenin en iyisini yapmak güzel.”

Norris ön sırada, McLaren büyüyor

Arkasında kimse yok; yalnızca Lando Norris, büyümesini teyit eden bir McLaren ile yarım saniyeden fazla bir sürede Max’in topuklarına yapışıyor. “Bu şartlarda iyi bir sonuç, her zaman Max’in hata yapmasını umarsınız ama asla yapmaz.” George Russell’ın Mercedes’i saniyenin onda yedisinden fazla bir oranla üçüncü sırada yer alıyor (Lewis Hamilton ikinci çeyrekte elendi, 7 kez dünya şampiyonu 13. sıradan başlayacak). “Harika bir seanstı, çok mutluyum, yılın başında sıralamalar benim güçlü noktamdı, bugün de yeni fikirleri uygulayarak tekrar forma girdim. Taraftarlarının önünde podyumda yürüyecek olan Max’in arkasında iyi bir yarış çıkarmayı umuyoruz” dedi. Russell ile ikinci sırada, Fernando Alonso’nun Aston Martin’inin önünde inanılmaz bir şekilde Alexander Albon’dan Williams var.

Ferrari mücadele ediyor

Ferrariler mi? Büyük çaba: Carlos Sainz tam bir saniye farkla 6. oldu ancak İspanyol, ilk çeyrekte Oscar Piastri’nin McLaren’ını engellediği için ceza alma riskiyle karşı karşıya kaldı (seans sonunda soruşturulacak). Charles Leclerc ise duvara karşı: Monakolu pilot, sıralama turlarının tüm aşamalarında her zaman elenmenin eşiğinde koşuyor ve dünden bu yana büyük zorluklar yaşayan bir araçla mucizeler yaratmaya çalışıyor. 9. sırada duvara çarpıyor ve sol taraftaki kırmızıya çarpıyor. Yüksek hızda bir darbe değil, ancak değiştirilen vites kutusunun (daha eski bir üniteye takılan motorla birlikte ve dolayısıyla cezasız) ne tür bir hasara uğradığını görmek gerekli olacaktır. Charles radyoda bip sesleriyle dolu bir yorumda bulundu, sonra özür diledi, dışarı çıktı ve pistin kenarına oturdu. Startta 9. sırada yer alacak olan Monegasque’ın hâlâ kendi gününü beklemesi gerekiyor. Charles: “Miami’de olduğu gibi sıra dışı bir şey yapmıyordum, bu hafta sonu kullanması zor bir araçla karşı karşıyayız, viraj alırken aracın ne yapacağını tahmin etmek zor.” Ama sonuçta hiçbir mazeret yok, ben sürüyorum. Hangi ırkı hayal ediyorum? Yokuş yukarı. Burada geçiş yapmak zor.”

Vasseur: “Max kategorisi bir yana ama diğerleri yakın”

Takım patronu Fred Vasseur: “Carlos’un Max’le farkı çok fazla ama en kötü sorun bu değildi. Koşullar çok karmaşıktı. Artık yarışa odaklanıyoruz, yarış temposu bize kötü gelmedi. Charles mı? Sınırdaydı, belki de lastikleri biraz yoldan çıkarmış ve aracı kaybetmişti. Bu, sınırınıza ulaştığınızda olur. Max kendine ait bir kategoride yarışıyor, hepimiz yakınız, bazen o birbirimizin önünde kalıyor. Onda ikilik bir farkla çok yüksek veya çok düşük olabilirsiniz. Monza mı? Zandvoort’tan tamamen farklı olarak burada mümkün olduğu kadar çok puan toplamaya çalışıyoruz ve sıfırdan başlayacağız.”