• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Google, web'i bozmadan AI yanıtları sağlayabilir mi?

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden bu yana geçen bir buçuk yıl boyunca, büyük çevrimiçi yayıncıların kafasında korkutucu bir soru asılı kaldı: Google, üretken yapay zekaya daha fazla vurgu yapmak için temel arama motorunu elden geçirmeye karar verirse ve bu süreçte işimizi mahvederse ne olur? ? ?

Soru, günümüzün çevrimiçi medya ekosistemindeki en kırılgan bağımlılıklardan birine değiniyor.

Haber da dahil olmak üzere büyük yayıncıların çoğu, trafiğinin önemli bir kısmını Google'a giden, bir şey arayan ve o konuyla ilgili makalelere tıklayan kullanıcılardan alıyor. Bu trafik, yayıncıların bir sonraki makale dalgası için ödeme yapan reklamları ve abonelikleri satmasına olanak tanır; Google daha sonra bunları bir sonraki makaleyi arayan kişilere gösterebilir.

Tüm simbiyotik döngü on ya da yirmi yıl boyunca aşağı yukarı iyi çalıştı. Google geçen yıl ilk üretken yapay zeka sohbet robotu Bard'ı duyurduğunda bile, bazı çevrimiçi medya yöneticileri, Google'ın bu kadar öngörülemeyen ve kanıtlanmamış bir teknolojiyi arama motoruna yerleştirmesinin veya kazançlı arama berbatlığını tehlikeye atma riskinin muhtemelen olamayacağı düşüncesiyle kendilerini rahatlatıyorlardı. Reklam sektörü geçen yıl 175 milyar dolar gelir elde etti.

Ama değişim geliyor.

Salı günü düzenlenen yıllık geliştirici konferansında Google, bu haftadan itibaren ABD'deki yüz milyonlarca kullanıcıya yapay zeka tarafından oluşturulan yanıtları (yapay zeka genel bakışları) göstermeye başlayacağını duyurdu. Şirket, yıl sonuna kadar bir milyardan fazla kullanıcının bunları alacağını söyledi.

Google'ın Gemini AI teknolojisiyle desteklenen yanıtlar, kullanıcılar “vejetaryen yemek hazırlama seçenekleri” veya “Miami'de günübirlik geziler” gibi aramalar yaptığında arama sonuçları sayfasının en üstünde görünüyor. Kullanıcılara aradıkları şeyin kısa özetlerini, önerilen takip sorularını ve daha fazla bilgi edinmek için tıklayabilecekleri bağlantıların bir listesini sağlarlar. (Kullanıcılar geleneksel arama sonuçlarını almaya devam edecek ancak bunları görmek için daha aşağı kaydırmaları gerekecek.)

Bu yanıtların eklenmesi, Google'ın temel arama sonuçları sayfasında yıllardır yaptığı en büyük değişikliktir ve bu değişiklik, şirketin üretken yapay zekayı mümkün olduğu kadar çok ürününe entegre etme konusundaki kararlılığından kaynaklanmaktadır. Kullanıcılar arasında da popüler bir özellik olabilir – Aylardır Google'ın Arama Laboratuvarları programı aracılığıyla AI genel bakışlarını test ediyorum ve bunları genel olarak yararlı ve doğru buldum.

Ancak yayıncılar haklı olarak endişeli. Yapay zeka yanıt motoru işini yeterince iyi yaparsa kullanıcıların hiçbir bağlantıya tıklamasına gerek kalmayacak. Aradıkları her şey, arama sonuçlarının en üstünde görünecektir. Ve Google'ın açık web ile ilişkisinin dayandığı büyük iş (siz bize makaleler verirsiniz, biz de size trafik sağlarız) başarısız olabilir.

Google yöneticileri Salı günü duyuru hakkında olumlu konuştu ve yeni AI genel bakışlarının “aramayı kolaylaştırarak” kullanıcı deneyimini iyileştireceğini söyledi.

Ancak bu küçük çalışma, birçok gazeteciliğe ve diğer birçok çevrimiçi medya türüne (moda blogları, dizüstü bilgisayar incelemeleri, restoran listeleri) fon sağlıyor; bunlar olmasaydı İnternet çok daha az kullanışlı olurdu. Google'ın yapay zeka genel bakışları trafiği bu web sitelerinden uzaklaştırırsa onlara ne olur? Ve eğer internetin büyük bir kısmı tamamen ortadan kaybolsaydı, yapay zekanın özetleyebileceği ne kalırdı?

Google bu korkuları açıkça öngörmüştü ve yöneticileri bunlara yanıtlar hazırlamıştı.

Google'ın geliştirici konferansı öncesinde bu hafta yapılan bir brifingde, şirketin testlerinin, yapay zekaya genel bakış gösterilen kullanıcıların daha fazla arama yapma ve daha çeşitli web sitelerini ziyaret etme eğiliminde olduğunu tespit ettiğini söylediler. Ayrıca yapay zeka özetlerinde görüntülenen bağlantıların, geleneksel arama sonuçları sayfalarında görüntülenen bağlantılardan daha fazla tıklama aldığını da söylediler.

Google'ın aramadan sorumlu başkan yardımcısı Liz Reid, Salı günü bir blog yazısında şirketin “yayıncılara ve içerik oluşturuculara değerli trafik göndermeye odaklanmaya devam edeceğini” söyledi.

Ancak bu yanıtları dikkatli bir şekilde analiz ederseniz Google'ın yayıncılardan gelen genel arama trafiğinin azalmayacağını söylemediğini göreceksiniz. Çünkü Google, yapay zeka tarafından oluşturulan genel bakışların günde milyarlarca arama sonucunda görünmesi durumunda ne olacağını ve bunun sonucunda kullanıcı davranışının nasıl değişebileceğini gerçekten tahmin edemiyor.

Bu yılın başlarında, kullanıcılara ziyaret edecekleri web sitelerinin bir listesini vermek yerine, araştırdıkları konunun kısa bir özetini gösteren yapay zeka destekli bir “cevap motoru” olan Perplexity hakkında yazmıştım. Bazı arama türlerindeki deneyimin, geleneksel bir arama motorundan önemli ölçüde daha iyi olduğunu ve genel olarak bana daha yararlı bilgileri daha hızlı sağladığını gördüm.

Ama aynı zamanda gergindim çünkü kendi Şaşkınlık testim sırasında neredeyse hiçbir bağlantıya tıklamayı bıraktım. Yapay zekanın benim için internette gezinebildiği ve gördüklerini başka sözcüklerle ifade edebildiği bir dünyada, ona ihtiyacım olmadığını fark ettim. Ve Perplexity kullanıcılarının hepsi benim gibi olsaydı ve orijinal kaynaklar yerine yapay zeka tarafından oluşturulan özetlere güvenme alışkanlığı edinirlerse ne olacağından endişeleniyordum.

Google'ın yeni AI genel bakışlarıyla ilgili aynı endişelerim var, ancak çok farklı bir boyutta.

Karışıklık oldukça düşük; yalnızca 10 milyon aylık kullanıcı (Şubat itibarıyla). Google ise milyarlarca kullanıcıya sahip ve küresel arama pazarının yüzde 90'ından fazlasını temsil ediyor. Arama motorlarında, giden trafiği yalnızca birkaç yüzde puan azaltacak bir değişiklik yaparlarsa, her yayıncı bunu hissedecektir.

Google'ın yapay zekaya genel bakışının etkisinin sonuçta ne kadar büyük olacağı belli değil. Bir analist firması olan Gartner, internet arama motoru trafiğinin 2026 yılına kadar yüzde 25 oranında azalabileceğini öngördü. Ve birçok yayıncı bu yıl trafikte çift haneli düşüşler bekliyor.

Belki de bu korkular abartılı ve yayıncıların endişelenecek bir şeyi yok. Ancak Salı günkü duyurunun ardından Google, öyle ya da böyle yakında bunu çözeceklerini açıkça belirtti.