• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Hey Alexa, öğrenciler yapay zeka hakkında ne öğrenmeli?

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
Kıdemli bir Amazon yöneticisi olan Rohit Prasad, Boston’un Roxbury semtindeki bir devlet okulu olan Dearborn STEM Academy’deki dokuzuncu ve onuncu sınıf öğrencilerine acil bir mesaj gönderdi.

Bir sabah, öğrencilerin Amazon’un sesle etkinleştirilen sanal asistanı Alexa için basit görevleri programlamayı öğrendikleri, Amazon sponsorluğundaki bir yapay zeka dersine katılmak için okula gelmişti. Ve Dearborn öğrencilerine yapay zekada yakında milyonlarca yeni iş olacağı konusunda güvence verdi.

Alexa’nın baş bilim adamı Bay Prasad sınıfa “Gelecek nesil için yetenek yaratmamız gerekiyor” dedi. “Bu yüzden yapay zekayı en erken taban düzeyinde öğretiyoruz.”

Birkaç mil ötede, Massachusetts Institute of Technology’nin başkanı Sally Kornbluth, Boston’daki Kennedy Kütüphanesi kompleksinde AI riskleri ve düzenlemesi üzerine bir atölye çalışması için toplanan yerel okullardan öğrencilere AI hakkında daha ciddi bir mesaj verdi.

“AI çok güçlü bir yeni teknoloji olduğundan, toplumda iyi çalışması için gerçekten bazı kurallara ihtiyacı var” dedi Dr. Kornbluth. “Zarar vermeyeceğinden emin olmalıyız.”

Aynı günkü olaylar -biri yapay zeka alanında çalışmayı teşvik ederken, diğeri teknolojinin aceleyle konuşlandırılmasına karşı uyarıda bulunuyordu- şu anda ABD’de yapay zekanın vaadi ve potansiyel tehlikesi hakkında hararetli olan daha geniş tartışmayı yansıtıyordu.

Her iki öğrenci atölyesi de destekçileri arasında Amazon, Google ve Microsoft bulunan bir MIT Sorumlu Yapay Zeka girişimi tarafından düzenlendi. Ve bu yıl ülke çapındaki okul bölgelerinin aklındaki bir sorunun altını çizdiler: Bazı önde gelen yapay zeka geliştiricilerine göre, yapay zeka destekli araçların yükselişinin neredeyse kaçınılmaz göründüğü bir dünyada okullar öğrencilerini gezinmeye nasıl hazırlamalı?

Okullarda AI öğretmek yeni bir şey değil. Bilgisayar bilimi ve yurttaşlık bilgisi gibi kurslar artık düzenli olarak yüz tanıma ve diğer otomatik sistemlerin toplumsal etkisi üzerine alıştırmalar içeriyor.

Ancak bu yıl, insan benzeri ev ödevleri oluşturabilen ve bazen yanlış bilgi üreten yeni bir sohbet robotu olan ChatGPT hakkında okullarda dolaşan haberlerden sonra yapay zeka eğitimi için yapılan baskı aciliyet kazandı.

“AI yeterliliği” artık eğitimde yeni bir terimdir. Okullar öğretim için kaynak arıyor. Bazı üniversiteler, teknoloji şirketleri ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar önceden hazırlanmış müfredatlarla yanıt veriyor.

Okullar temel bir soruyla boğuşurken bile eğitim artıyor: Öğrencilere AI araçlarını programlamayı ve kullanmayı öğretmeli ve onlara işverenlerin aradığı teknik beceriler konusunda eğitim vermeli mi? Yoksa öğrenciler AI hasarını tahmin etmeyi ve azaltmayı öğrenmeli mi?

Üniversitenin Sosyal Güçlendirme ve Eğitim için Sorumlu Yapay Zeka girişimine liderlik eden MIT’de profesör olan Cynthia Breazeal, programının okulların her ikisini de yapmasına yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

“Öğrencilerin bu teknolojilerin bilgili, sorumlu kullanıcıları ve bilgili, sorumlu tasarımcıları olmasını istiyoruz” dedi Dr. Grubu okullar için yapay zeka atölyeleri düzenleyen Breazeal. “Yapay zekadaki bu hızlı gelişmeler ve bunların kişisel ve profesyonel yaşamlarımız üzerindeki çoklu etkileri hakkında bilgili, sorumlu vatandaşları eğitmek istiyoruz.”

(Açıklama: MIT’de Knight Science Journalism programının yeni bir üyesiydim)

Diğer eğitim uzmanları, okulların öğrencileri AI sistemlerinin çalıştığı daha geniş ekosistemleri düşünmeye teşvik etmesi gerektiğini söylüyor. Bu, öğrencilerin yeni teknolojilerin arkasındaki iş modellerini keşfetmesini veya yapay zeka araçlarının kullanıcı verilerini nasıl kullandığını incelemesini içerebilir.

Davis, California Üniversitesi’nde öğrenme ve beşeri bilimler yardımcı doçenti Jennifer Higgs, “Öğrencilere bu yeni sistemleri öğrenmelerini sağladığımızda, bu yeni sistemleri çevreleyen bağlam hakkında gerçekten düşünmemiz gerekiyor” dedi. Ancak çoğu zaman, “o parçanın hala kayıp” olduğunu belirtti.

Boston’daki çalıştaylar, Dr. Breazeal, dünyanın dört bir yanından binlerce öğrencinin katıldığı AI Günü etkinliğini düzenledi. Okulların yapay zeka eğitimine yönelik farklı yaklaşımları hakkında fikir verdi.

Dearborn STEM’de, şirketin bilgisayar bilimleri eğitim programı olan Amazon Future Engineer’ın kıdemli ürün müdürü Hilah Barbot, lise öğrencileri için konuşma yapay zekası üzerine bir ders verdi. Dersler, K-12 okulları için programlama müfredatı ve diğer programları sağlayan Amazon programı ile MIT tarafından geliştirilmiştir. Şirket, proje için MIT’ye 2 milyon dolardan fazla hibe sağladı.

İlk olarak, Bayan Barbot bazı dil yapay zeka jargonunu açıkladı. Öğrencilere, tüketicilerin Alexa’yı yanıt vermeye teşvik etmek için söyleyebilecekleri ifadeler olan “sözleri” öğretti.

Öğrenciler daha sonra Alexa için fıkra anlatmak gibi basit görevler programladılar. Dokuzuncu sınıf öğrencisi Jada Reed, Alexa’yı Japon manga karakterleri hakkındaki soruları yanıtlaması için programladı. “Ona farklı şeyler yapmayı öğretebilmenin gerçekten harika olduğunu düşünüyorum” dedi.

doktor Breazeal, öğrencilerin önde gelen teknoloji şirketlerinin profesyonel yazılım araçlarına erişmelerinin önemli olduğunu söyledi. “Onlara, önemsedikleri şeyleri yapmak için yapay zeka ile nasıl işbirliği yapacaklarına dair geleceğe dönük beceriler ve bakış açıları veriyoruz” dedi.

Okulda robot yapan ve programlayan bazı Dearborn öğrencileri, başka bir teknolojinin nasıl programlanacağını öğrenmekten memnun olduklarını söylediler: sesle etkinleştirilen yardım robotları. Alexa, otomatik konuşma tanıma da dahil olmak üzere bir dizi AI tekniği kullanır.

En azından bazı öğrenciler, yapay zeka destekli araçlarla ilgili mahremiyet ve başka endişeleri olduğunu da belirtti.

Amazon, bir kişi “Alexa” gibi bir “uyandırma sözcüğü” söyledikten sonra Echo hoparlörleriyle tüketicilerin konuşmalarını kaydediyor. Kullanıcılar devre dışı bırakmadığı sürece Amazon, Alexa ile olan etkileşimlerini kullanarak onları reklamlarla hedefleyebilir veya ses kayıtlarını yapay zeka modellerini eğitmek için kullanabilir. Geçen hafta Amazon, federal Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasasını ihlal ederek çocukların ses kayıtlarını süresiz olarak elinde tuttuğuna dair federal iddiaları çözmek için 25 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Şirket iddiaları reddetti ve yasayı çiğnemeyi reddetti. Şirket, müşterilerin Alexa ses kayıtlarını inceleyip silebileceklerine dikkat çekti.

Ancak Amazon liderliğindeki bir saatlik çalıştayda şirketin veri uygulamaları ele alınmadı.

Dearborn STEM öğrencileri düzenli olarak teknolojiyle ilgilenirler. Birkaç yıl önce okul, öğrencilerin kendi derin sahte videolarını oluşturmak ve sonuçlarını araştırmak için yapay zeka araçlarını kullandıkları bir kurs başlattı. Ve öğrenciler o sabah programlamayı öğrendikleri sanal asistanı düşündüler.

Eboni Maxwell adlı bir dokuzuncu sınıf öğrencisi, “Alexa’nın size reklam göstermek için konuşmalarınızı dinlediğine dair bir komplo teorisi olduğunu biliyor muydunuz?” diye sordu.

Başka bir dokuzuncu sınıf öğrencisi olan Laniya Sanders, “Dinlemekten korkmuyorum,” diye yanıtladı. Yine de Bayan Sanders, sesli asistanları kullanmaktan kaçındığını çünkü “Bunu sadece kendim yapmak istiyorum” dedi.

Birkaç mil ötede, ABD Senatosu odasının tam ölçekli bir kopyasını barındıran bir eğitim merkezi olan Birleşik Devletler Senatosu için Edward M.Kennedy Enstitüsünde, Massachusetts, Charlestown’daki Warren Prescott Okulundaki düzinelerce öğrenci başka bir şeyi keşfetti. : AI politikası ve güvenlik düzenlemeleri.

Farklı eyaletlerden senatörlerin rolünde, ortaokul öğrencileri varsayımsal bir yapay zeka güvenlik yasasının hükümlerini tartıştıkları bir deneme duruşmasına katıldılar.

Bazı öğrenciler, şirketlerin ve kolluk kuvvetlerinin yapay zekayı kullanarak insanları ırk veya etnik köken gibi verilere dayalı olarak hedeflemesini yasaklamak istedi. Diğerleri, okulların ve hastanelerin yapay zeka sistemlerini dağıtmadan önce adil olup olmadığını değerlendirmelerini talep etmek istedi.

Ortaokul öğrencileri için egzersiz bilinmeyen bir şey değildi. Warren Prescott’un İngilizce ve yurttaşlık bilgisi öğretmeni Nancy Arsenault, öğrencilerinden sık sık dijital araçların kendileri ve değer verdikleri insanlar üzerindeki etkisini düşünmelerini istediğini söyledi.

“Öğrenciler teknolojiyi ne kadar sevseler de sınırsız yapay zeka istemediklerinin farkındalar” dedi. “Sınırları görmek istiyorlar.”