• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Kendrick Lamar ve Drake Beef Genius Web Sitesini Nasıl Çökertti?

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
Cole Swain, geçen hafta bir sabah okula gitmeden önce telefonunda gezinirken YouTube'dan bir bildirim aldı. Bay Swain'in eğitim gördüğü Los Angeles'ta saat sabah 8:24'tü ve Kendrick Lamar, iki rapçi arasında artan hesaplaşmada Drake'i hedef alan merakla beklenen diss parçası “Euphoria”yı yeni yayınlamıştı.

Bay Swain'in grup sohbetleri ve sosyal medya akışları patlayınca, kullanıcıların şarkı sözlerini yazıya dökmelerine ve anlamlarını açıklamak için onlara açıklama eklemelerine olanak tanıyan bir web sitesi olan Genius'a kaydoldu. Sitenin gönüllü editörü ve Lamar hayranı olan Bay Swain, konuyu daha derinlemesine araştırmaya istekliydi.

Ancak Genius görünüşe göre Bay Swain'e ve ziyaretçi akınına hazır değildi. Drake'in muhalif albümünün ardından yaklaşık iki hafta süren sessizliğin ardından Lamar'ın tepkisi, 30 Nisan'da Genius'a çok sayıda ziyaretçiyi ateşledi ve hayranlar sanatçının ne söyleyeceğini yüksek sesle düşünürken geçici bir çöküşe neden oldu.

Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nde biyomühendislik okuyan 19 yaşındaki Bay Swain, “Bu çılgınlık” diye hatırladı. “Herkes metinleri okumak istediği kadar, herkes de metinleri yazmak için çabalıyor.”

Lamar ve Drake arasındaki çekişme hafta sonu boyunca her iki müzisyenin de güçlü darbelerle dolu şarkılar söylemesiyle hız kazandı. Bu arada, İnternet'in müzik tutkunlarına yönelik küçük, işbirliğine dayalı bir köşesi olan Genius'ta, Bay Swain gibi kullanıcılar, albümleri çevreleyen abartılı reklamlar patlarken şarkıları yeniden yapılandırmak için hararetli bir şekilde çalıştı.

Çoğu şarkı sözü web sitesi yalnızca şarkıların transkripsiyonlarını içerse de Genius, kullanıcıların karmaşık şarkı sözlerini parçalara ayırmasına, önceki şarkılarla noktaları birleştirmesine ve tarihsel bağlam sağlamasına olanak tanıyan Wikipedia benzeri bir sitedir.

Bir kullanıcının Sitedeki statüsü, kısmen faaliyetlerinin niteliği ve niceliğine göre belirlenir, onlara diğer kullanıcıların yorumlarını onaylama veya reddetme yeteneği gibi çeşitli ayrıcalıklar verir. Bay Swain gibi editörler maaş almıyor; Platform bir hobidir.

Büyük yayınlar her zaman bir miktar kaosa neden olur, ancak Lamar ile Drake arasındaki yaylım ateşi nadir görülen bir ilgi topladı. Editörler, moderatörler, yöneticiler ve diğerleri, binlerce takipçiye akıllı, gelişmiş notlarla doğru metni gerçek zamanlı olarak ulaştırmak için çabaladılar. Genius'un bu haftanın en çok izlenen 10 şarkısını içeren listesine Çarşamba günü Lamar ve Drake'in muhalif parçaları hakim oldu: Genius'a göre “Euphoria” 30 Nisan'da yayınlanmasından bu yana sitede yedi milyondan fazla izlendi.

@spillretro kullanıcı adı altında editörlük yapan ve “onlar” zamirlerini kullanan 21 yaşındaki Jalin Coleman, “NBA Finalleri gibi” dedi. Şunu eklediler: “Ek bir baskı var.”

Ayrıca okul işleri ve işler de var. Mx. Omaha'daki Nebraska Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık ve iletişim eğitimi alan, yükselen bir mezun olan Coleman, genellikle aynı anda hem notlar hem de ev ödevleri üzerinde çalışıyor.

Mx, “Bunun olacağını bilerek ödevime konsantre olamıyorum” dedi. dedi Coleman. “Sonunda tereddüt ediyorum çünkü bu büyük şeyin bir parçası olmak istiyorum.” (Hiçbir ödevin gecikmediğini ve hiçbir dersin kaçırılmadığını söylediler.)

Genius kullanıcı adı @ibmac26 altında düzenleme yapan ve gizlilik nedenleriyle yalnızca adının kullanılmasını isteyen Ian, Atlanta rapçi Future ve yapımcı Metro Boomin Surprise'ın Lamar tarafından Mart ayında yayınlanan “Like That” şarkısının yazıya geçirilmesine yardımcı oldu ve Lamar'ın ilk çıkışını yaptı. Drake ile rekabeti yüksek vitese taşıyor. Ayrıca Cuma gecesi Drake'in “Family Matters” şarkısından bir saat sonra yayınlanan Lamar'ın “Meet the Grahams” şarkısının sözleri üzerinde de çalıştı.

Ian, “Her ikisinden biri her an bir yumruk daha atabilirmiş gibi geliyor ve bundan sonra ne söyleneceğini tahmin etmeye bile değmez” dedi.

Jonathan Goens, Drake'in muhalif şarkılarına tepkisini bekleyen bir Lamar hayranı. 32 yaşındaki Bay Goens, “Özellikle Drake'in 'Taylor Made Freestyle'da sorduğu şeylerden sonra” dedi ve rapçi Tupac Shakur hakkında AI ses filtreleri kullanarak Lamar'a saldırdığı ve Snoop Dogg'u taklit ettiği Drake şarkısına atıfta bulundu.

Bay Goens, özellikle sanatçılar bunları şarkılara dahil etmediğinde sürpriz albümlerin sözlerini incelemek ve diğer kullanıcıların yorumlarına dayanarak kendi analizini yapmak için Genius'u kullanıyor. “Euphoria”yı ayırmak için web sitesine döndü.

Forklift sürücüsü Bay Goens, “Daha derin bir anlamı olduğunu düşündüğüm şeylerin farklı bir anlamı olup olmadığını merak ediyordum; söylediği ama benim hiç göremediğim şeyler olup olmadığını merak ediyordum” dedi. Bay Goens, Genius'un vurulduğunu görünce şok olduğunu söyledi. Siteyi sürekli olarak yeniledi ama başarılı olamadı, bu yüzden site yeniden çalışır duruma gelene kadar “Euphoria”ya birkaç kez daha döndü.

“Bunun yıkılması bana Kendrick Lamar gibi bir sanatçının tepkisini görmenin pek çok insan için ne kadar önemli olduğunu gösterdi” dedi.

Ian, 2022'de Lamar'ın stüdyo albümü “Mr. Moral ve Büyük Adımlar” ve Nisan ayında Taylor Swift'in “İşkence Gören Şairler Departmanı”nın gelişinden sonra. Ancak web sitesini çökerten tek bir şarkının nadir olduğunu ekledi. Genius veya ana şirketi MediaLab'ın temsilcilerine yorum yapmak için ulaşılamadı.

Hem Lamar hem de Drake, “Euphoria”dan sonra birkaç şarkı yayınlamaya devam etti, ancak Drake'in Pazar gecesi “The Heart Part 6″yı yayınlamasından bu yana salvo durdu.

Bay Swain editör olarak işine ara vermeyi planlıyor; oda arkadaşının son zamanlarda Genius'a ne kadar zaman harcadığıyla dalga geçtiğini söyledi.

Bay Swain, “Tabii ki Lamar zafer turu atıp başka bir pistten düşmediği sürece” diye ekledi. Bu onu kesinlikle kenardan uzaklaştıracaktır.