• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Kubica kazayla ilgili: “1,5 litre kan ve 42 kırıkla hastanede. Altı aydır hareketsiz”

Helldorado

Moderator
Moderatör
On üç yıl geçti ama Robert Kubica hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı korkunç kazanın yaşandığı günün bugün olduğunu hatırlıyor. Umutsuz bir durum, daha fazla cerrahi operasyon, çok uzun bir rehabilitasyon ve 2019'da Williams sayesinde yaşadığı Formula 1 aracını sürmeye geri dönmenin (kendisiyle kazandığı bir iddia) sevinci. Polonyalı pilotun hayatını sonsuza dek değiştiren kaza, Şubat 2011'de meydana geldi. Andorra Rallisi TuruRenault kullanırken. Bu, kariyerinin en ciddi olayıydı: bugün 39 yaşında ve yarışıyor. FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası için AF Corse ekibidireksiyonunda Ferrari499P.

Kubica ve kaza öncesi kötü his

Podcast konuğu GurulandKubica o günle ilgili hatırladıklarını ve yarış arifesinde yaşadığı kötü duyguyu anlattı. Kafasında küçük bir ses uğuldadı, neredeyse her şeyden vazgeçmeye ikna etmişti ama takım sahibinin kararlılığı onu fikrini değiştirmeye itti. “Sezon öncesi testler için Valencia'daydım. Ona 'bırakalım' demek için aradım ve o da Pirelli'nin lastikleri getirdiğini, yolun testler için zaten kapatıldığını söyledi.”

Robert Kubica'nın 2011 Andorra Rallisinden sonra harap olmuş arabası

Robert Kubica'nın 2011 Andorra Rallisinden sonra harap olmuş arabası

Kubica: “Altı ay boyunca parmağımı bile kıpırdatmadım”

“Dürüst olmak gerekirse, ne olduğunu çok az hatırlıyorum – pilot devam etti – çünkü uzun süre komadaydım. Bir insan vücudunda altı veya yedi tane varken ben hastaneye bir buçuk litre kanla geldim. Sağ Vücudumun bir tarafı tamamen ezildi ve 42 kırık oluştu ve ayak parmağımdan dirseğime kadar tamamen kırıldım.” Onu tekrar yerine koymak 12 saatlik bir operasyon ve dahili olanlar da dahil olmak üzere yeniden yapılanma süreci gerektirdi. Yeniden başlamak için depodaki benzin, önce hayata, sonra piste. “Ben bir insanım. Altı yedi ay boyunca tüm hassasiyetimi kaybettim ve hiçbir şeyi hareket ettiremedim. Parmağımı hareket ettirmeye çalıştım ama yapabildim ve bu sadece bunu deneyimleyenlerin anlayabileceği bir duyguydu. Başardığım gün Anlamsız bir sevinç hissettim.”

Kubica ve motor tutkusu

Kubica, F1 kariyeriyle ilgili bir nedenden dolayı ralli yarışına katılmaya karar vermişti. “Bu sürüş tarzına uyum sağlayabilirsem bundan kesinlikle faydalanacağıma emindim. Yağmur yağmaya başlarsa ve lastikleriniz kaygansa rallinin size verdiği hassasiyet paha biçilemez. F1'de yağmur yağmaya başladığında hemen kırmızı bayrak veriyorlar, Monte Carlo Rallisi'nde ise piste kuru lastiklerle girdiğinizde kar yağmaya başlarsa tek başınıza idare edip yarışı bitirmek zorundasınız.” Kubica için, on üç yıl önceki o korkunç öğleden sonrayı bugün anlatabilmektir.