• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Okullar yapay zekadan nasıl kurtulabilir?

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
ChatGPT geçen Kasım ayında yayınlandığında birçok okul kendilerine bir asteroit çarpmış gibi hissetti.

Akademik yılın ortasında öğretmenler, öğrencilerin üniversite düzeyinde makaleler yazmasına, zorlu problemleri çözmesine ve standart testleri geçmesine olanak tanıyan yeni, uzaylı gibi görünen teknolojiyi hiçbir uyarıda bulunmadan benimsemeye zorlandı.

Bazı okullar buna ChatGPT ve benzeri araçları yasaklayarak karşılık verdi – o zamanlar bunun akıllıca olmadığını savundum. Ancak bu yasaklar işe yaramadı çünkü öğrenciler araçları yalnızca telefonlarında ve ev bilgisayarlarında kullanabiliyorlardı. Ve yıl boyunca, üretken yapay zekanın (ChatGPT, Bing, Bard ve diğer araçları içeren kategoriye verilen ad) kullanımını kısıtlayan okulların çoğu, yasaklarını sessizce geri aldı.

Bu öğretim yılından önce çok sayıda K-12 öğretmeni, okul yöneticisi ve üniversite öğretim üyeleriyle bugünkü yapay zeka hakkındaki düşünceleri hakkında konuştum. Çok fazla kafa karışıklığı ve panik var ama aynı zamanda oldukça fazla merak ve heyecan da var. En önemlisi, eğitimciler şunu bilmek istiyor: Bu şeyleri öğrencilere yardım etmek için gerçekte nasıl kullanırız? öğrenmekonları hile yaparken yakalamaya çalışmak yerine?

Ben bir öğretmen değil, teknoloji köşe yazarıyım ve özellikle konu yapay zekanın eğitim üzerindeki uzun vadeli etkisi olduğunda tüm yanıtlara sahip değilim. Ancak bu sonbaharda üretken yapay zekaya nasıl yaklaşacaklarını bulmaya çalışan okullara bazı temel, kısa vadeli tavsiyeler sunabilirim.

Öncelikle, özellikle lise ve üniversitelerdeki eğitimcileri, öğrencilerinin yüzde 100’ünün, bir okul binasında fiziksel olarak denetlenmedikleri sürece her ödev ve konuda ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka araçlarını kullanacaklarını varsaymaya teşvik ediyorum.

Çoğu okulda bu tamamen doğru olmayacaktır. Bazı öğrenciler ahlaki kaygılar nedeniyle yapay zekayı kullanmıyorlar çünkü belirli ödevlerinde yararlı olmuyorlar, araçlara erişimleri yok ya da yakalanmaktan korkuyorlar.

Ancak herkesin yapay zekayı sınıf dışında kullandığı varsayımı, gerçeğe birçok eğitimcinin düşündüğünden daha yakın olabilir. (“ChatGPT’yi ne kadar kullandığımız hakkında hiçbir fikriniz yok”, The Chronicle of Higher Education’da Columbia öğrencisi tarafından yazılan yakın tarihli bir makalenin başlığıdır.) Ve bu, nasıl öğrettiklerini öğrenmek isteyen öğretmenler için yararlı bir kısayoldur. yöntemleri özelleştirin. Sınıftaki herkes (belki de kuralların en katı takipçileri hariç) bunu tamamlamak için yapay zekayı kullanacakken, neden bir bitirme sınavından veya Jane Eyre üzerine bir makale yazmaktan vazgeçesiniz ki? ChatGPT’nin öğrencileriniz arasında Instagram ve Snapchat kadar yaygın olduğunu bildiğiniz halde neden gözetmenli sınavlara, mavi kitap makalelerine ve sınıfta grup çalışmasına geçmiyorsunuz?

İkincisi, okullar dolandırıcıları yakalamak için yapay zeka dedektör programlarına güvenmeyi bırakmalıdır. Artık piyasada bu araçlardan düzinelerce var ve hepsi yapay zeka yapımı yazı tiplerini tanıdığını iddia ediyor, ancak hiçbiri güvenilir bir şekilde iyi çalışmıyor. Pek çok hatalı pozitif sonuç üretirler ve başka kelimelerle ifade etme gibi tekniklerle kolayca kandırılırlar. Bana inanmıyor musun? Yapay zeka yazma dedektörünü “düşük doğruluk” nedeniyle bu yıl kullanımdan kaldıran ChatGPT’nin yapımcısı OpenAI’ye sorun.

Gelecekte yapay zeka şirketlerinin, modellerinin sonuçlarını daha kolay tanınmalarını sağlayacak şekilde etiketleyebilmeleri (“filigranlama” olarak bilinen bir uygulama) veya daha iyi yapay zeka tanıma araçlarının ortaya çıkması mümkündür. Ancak şimdilik çoğu yapay zeka metninin tespit edilemez olduğu düşünülmeli ve okullar zamanlarını (ve teknoloji bütçelerini) başka yerlere yatırmalı.

Üçüncü tavsiyem (ve muhtemelen öğretmenlerden bana en çok öfkelenen e-postaları alan tavsiye) öğretmenlerin öğrencileri üretken yapay zekanın eksiklikleri konusunda uyarmaya daha az, teknolojinin hangi konularda iyi olduğunu bulmaya daha fazla odaklanması gerektiğidir.

Geçtiğimiz yıl birçok okul, ChatGPT gibi araçların güvenilmez olduğunu ve saçma sapan yanıtlar ve kulağa genel gelen düzyazılar verme eğiliminde olduklarını söyleyerek öğrencilerini yapay zeka kullanmaktan caydırmaya çalıştı. Bu eleştiriler ilk dönem yapay zeka sohbet robotları için geçerli olsa da günümüzün modernize edilmiş modelleri için daha az geçerli ve akıllı öğrenciler, modellere daha karmaşık komutlar vererek nasıl daha iyi sonuçlar elde edebileceklerini bulmaya çalışıyorlar.

Sonuç olarak, birçok okuldaki öğrenciler, üretken yapay zekanın doğru kullanıldığında neler yapabileceğini anlama konusunda öğretmenlerinin çok ilerisindedir. Geçtiğimiz yıl kusurlu yapay zeka sistemlerine ilişkin yapılan uyarılar bu yıl boş gelebilir, zira GPT-4 artık Harvard’dan geçer notlar alabilecek kapasiteye sahip.

Okulların yapay zekayı benimsemesine yardımcı olan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Yapay Zeka Eğitim Projesi’nin genel müdürü Alex Kotran, öğretmenlerin üretken yapay zekanın ne kadar yararlı olabileceğini ve ne kadar hızlı geliştiğini görmek için kendilerinin üretken yapay zekayı kullanmaya zaman ayırmaları gerektiğini söyledi.

“Çoğu insan için ChatGPT hala bir parti numarasıdır” dedi. “Bu aracın ne kadar derinlemesine olduğunu gerçekten takdir etmiyorsanız, gerekli olacak diğer tüm adımları atamayacaksınız.”

Yapay zeka hakkında hızlı bir şekilde bilgi edinmek isteyen eğitimciler için kaynaklar var. Bay Kotran’ın organizasyonunun, Uluslararası Eğitim Teknolojileri Derneği’nin de yaptığı gibi, öğretmenler için bir dizi yapay zeka odaklı ders planı vardır. Bazı öğretmenler aynı zamanda profesörler için üretken yapay zeka konusunda pratik tavsiyeler sunan Gettysburg College öğretim üyelerinin web sitesi gibi diğer öğrenciler için de öneriler derlemeye başladı.

Ancak deneyimlerime göre uygulamalı deneyimin yerini hiçbir şey tutamaz. Bu nedenle, teknoloji konusunda öğrencilerinin çoğunun halihazırda olduğu kadar yetkin hale gelmeleri amacıyla öğretmenlere ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka araçlarını kendileri denemelerini tavsiye ederim.

Üretken yapay zeka nedeniyle kafası karışan okullara son tavsiyem şu: ChatGPT sonrası dönemin ilk tam okul yılı olan bu yılı bir öğrenme deneyimi olarak değerlendirin ve her şeyin doğru olmasını beklemeyin.

Yapay zekanın sınıfı dönüştürmesinin birçok yolu vardır. Pensilvanya Üniversitesi Wharton Okulu’ndan profesör Ethan Mollick, teknolojinin daha fazla öğretmenin öğrencilerin sınıf dışında materyal öğrendiği ve sınıfta pratik yaptığı “ters yüz sınıf”ı benimsemeye teşvik edeceğine inanıyor. AI hile yapıyor. Konuştuğum diğer eğitimciler, üretken yapay zekayı bir sınıf arkadaşına dönüştürmeyi veya kişiselleştirilmiş bir yapay zeka öğretmeninin yardımıyla öğrencilerin evde becerilerini pratik etmeleri için bir yol yaratmayı denediklerini söyledi.

Bu deneylerden bazıları işe yaramayacaktır. Bazıları yapacak. Bu iyi. Hepimiz hâlâ içimizdeki bu tuhaf yeni teknolojiye uyum sağlamaya çalışıyoruz ve ara sıra tökezlemeler olması da beklenebilir.

Ancak konu üretken yapay zeka olduğunda öğrencilerin rehberliğe ihtiyacı var ve bunu geçici bir moda ya da yenilmesi gereken bir düşman olarak gören okullar, onlara yardım etme fırsatını kaçıracak.

Bay Mollick, “Pek çok şey bozulacak” dedi. “İşte bu yüzden yapay zekaya karşı geri adım atmak yerine ne yapacağımıza karar vermeliyiz.”