• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

OpenAI’deki karışıklığı açıklayın

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
Merhaba! Başka bir bonus sürümüyle geri döndük Teknoloji hakkında: Yapay zekayapay zekanın nasıl çalıştığı ve nasıl kullanıldığı hakkında sizi bilgilendiren pop-up bülten.

Yapay zeka ortamı, neredeyse bir yıl önce ChatGPT’nin piyasaya sürülmesiyle teknolojik bir silahlanma yarışını ateşleyen startup OpenAI’deki olağanüstü aksamanın ardından bir daha asla aynı olmayacak.

OpenAI yönetim kurulu Cuma günü Sam Altman’ı CEO olarak görevden aldı ve bu durum çalışanları ve yatırımcıları şok etti. Yönetim kurulunun onu geri getirme teklifini kısaca değerlendirip reddetmesiyle, onun ayrılışı bir dizi çığır açıcı gelişmeyi tetikledi.

Şirketin en büyük yatırımcısı olan Microsoft, Pazar günü yaptığı açıklamada, Altman ve kurucu ortağı Greg Brockman’ı yeni bir araştırma laboratuvarına liderlik etmesi için işe alacağını duyurdu; bu, OpenAI ile 13 milyar dolarlık teknoloji devi arasındaki yakın ilişkide bariz bir kopuş başlangıcı. OpenAI çalışanlarının çoğunluğu “Microsoft’a geçmekle tehdit etti.”

Hafta sonundaki kargaşa, OpenAI’de ve daha geniş teknoloji camiasında çözülmemiş bir tartışmanın da altını çizdi: Yapay zeka, web tarayıcılarından bu yana en önemli yeni teknoloji mi, yoksa insanlık için potansiyel olarak tehlikeli mi, yoksa her ikisi mi?

Bugün, Cade Metz, Kevin Roose ve Times’ın teknik ekibindeki meslektaşlarının yardımıyla, bu hızlı ilerleyen hikayenin nerede olduğu ve nereye gidebileceği konusunda sizi bilgilendireceğiz. Uyarı: Olay örgüsünde başka değişiklikler olabilir.

Az önce ne oldu?

• Cuma günü Altman, belirsiz kalan nedenlerden dolayı aniden OpenAI CEO’luğundan kovuldu. Bazı teknoloji gözlemcileri bu şoku Steve Jobs’un 1985’te Apple’dan ayrılmak zorunda kaldığı şokla karşılaştırdı.

• OpenAI yönetim kurulu bir notta, “Basitçe söylemek gerekirse, Sam’in davranışı ve yönetim kuruluyla olan etkileşimlerinde şeffaflığın olmayışı, yönetim kurulunun şirketi kendisine devredildiği şekilde etkili bir şekilde denetleme yeteneğini baltaladı” dedi.

• Şirketin baş teknoloji sorumlusu Mira Murati, geçici CEO olarak atandı.

• Diğer bir kurucu ortak olan Greg Brockman ise başkanlıktan alındı ve istifa etti.

• Şirketin kendine özgü kurumsal yönetim yapısı nedeniyle çok az güce sahip olan OpenAI yatırımcıları (daha fazlası aşağıda) Altman’ın dönüşü için bir yol çizmeye başladı.

• Altman’ı geri getirme görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı ve OpenAI yönetim kurulu iki gün içinde ikinci geçici şefini atadı. Yayın hizmeti Twitch’in eski CEO’su Emmett Shear, Murati’nin yerini aldı.

• Saatler sonra Microsoft teknoloji devindeki ileri düzey bir araştırma laboratuvarını yönetmeleri için Altman ve Brockman’ı işe alacağını duyurdu. Altman, eski adı Twitter olan X platformunda “görevin devam ettiğini” yazdı.

• Pazartesi sabahı, OpenAI’nin yaklaşık 800 çalışanının neredeyse tamamı, girişimin yönetim kurulunun istifa etmemesi halinde Altman’ın Microsoft’taki yeni projesine katılmak için istifa edebileceklerini belirten bir mektup imzaladı; mektubu okuyan üç kişi, Cade’i birlikte gördüğünü söyledi.
Gerçekten ne oldu?

OpenAI’nin baş bilim adamı ve aynı zamanda kurucu ortak ve yönetim kurulu üyesi olan Ilya Sutskever, OpenAI teknolojisinin tehlikeli olabileceğinden ve Altman’ın bu riske yeterince dikkat etmediğinden giderek daha fazla endişe duymaya başladığını söyledi, onun düşüncesine aşina olan üç kişi Cade’e söyledi.

Kevin, yönetim kurulunun “Altman’ın güçlü, potansiyel olarak zararlı yapay zeka sistemleri oluşturmak için çok hızlı hareket ettiğinden endişe duyduğunu ve onun bunu yapmasını engellediğini” yazdı.

Başka bir olay örgüsünde Sutskever Pazartesi sabahı erken saatlerde X’te şunları yazdı: “Yönetim kurulunun eylemlerine dahil olduğum için derin pişmanlık duyuyorum. Hiçbir zaman OpenAI’ye zarar vermeyi düşünmedim. Birlikte kurduğumuz her şeyi seviyorum ve şirketi yeniden birleştirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım.”

Kısacası, bu hafta sonu tam olarak ne olduğunu ve tüm bu kargaşanın sonuçta nasıl sonuçlanacağını hâlâ tam olarak bilmiyoruz.

OpenAI’nin “dağınık” geçmişi

Altman, Brockman ve Sutskever, Elon Musk da dahil olmak üzere diğer dokuz kişiyle birlikte 2015 yılında OpenAI’yi kurdu. Grup, AI laboratuvarını kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurdu ve Microsoft gibi geleneksel bir teknoloji şirketinin aksine, ticari teşviklerle hareket etmediğini söyledi.

2018 yılında Musk’ın OpenAI ile yollarını ayırmasının ardından Altman, laboratuvarı kar amacı gütmeyen kuruluş ve yönetim kurulu tarafından kontrol edilen, kar amacı güden bir şirkete dönüştürdü. Sonraki birkaç yıl içinde şirketin ChatGPT gibi şeyler inşa etmek için ihtiyaç duyduğu milyarlarca doları topladı.

Kevin’in “Hard Fork” podcast’inin ortak sunucusu Casey Newton, “OpenAI her zaman dağınık bir şirket olmuştur” dedi. Musk’un şirketle arası bozuldu ve sonunda ayrıldı; Bu yıl xAI adında bir yapay zeka şirketi kurdu. OpenAI’den ayrılan başka bir grup insan başka bir rakip olan Anthropic’i kurdu.

Casey, “Yapay zeka dünyasında pek çok anlaşmazlık var ve bunlar genellikle insanların kapıları çarpmasıyla ve çoğu zaman kendi yapay zeka şirketlerini kurmasıyla sonuçlanıyor” dedi.

OpenAI’nin sıra dışı kurumsal yapısı da Altman’ın düşüşünde rol oynamış gibi görünüyor. OpenAI, kar amacı gütmeyen bir kuruluşun yönetim kurulu tarafından kontrol ediliyor ve şirketin nasıl yönetileceğine karar verebiliyor. Microsoft gibi yatırımcıların kararları etkileme konusunda resmi bir yetkileri yok ve Altman da dahil olmak üzere şirketin üst düzey yöneticilerinin çoğunun şirkette hisseleri yok.

Casey, “Bu senaryo bu tür dramaları daha olası hale getiriyor” dedi.

Etkili Fedakarlık Hareketi

Yıllardır yapay zeka araştırmacıları ve aktivistlerinden oluşan bir topluluk (bunlardan birçoğu etkili fedakarlık hareketine üyedir ve taraftarları en iyinin nasıl yapılacağını belirlemek için akıl ve verilerin kullanılabileceğine inanırlar) yapay zeka sistemlerinin çok güçlü hale geldiği konusunda uyarıda bulundular ve Kontrolden çıkan yapay zeka insanlık için varoluşsal bir tehdit oluşturabilir.

Bazen “felaket tellalı” olarak alaya alınan bu korkulara sahip insanlar, bir zamanlar ötekileştirilmiş gruplar olarak görülüyordu. Ancak son yıllarda açık mektuplara imza toplayarak ve düzenleyicileri yapay zeka güvenliğini ciddiye almaları konusunda uyararak ana akım haline geldiler.

OpenAI’ye karşı darbeye öncülük eden OpenAI’nin baş bilim adamı Ilya Sutskever Altman etkili bir fedakar değil ama benzer korkular tarafından motive edilmiş gibi görünüyor. Ve destek veren yönetim kurulu üyelerinden ikisi Altman’ı deviren Tasha McCauley ve Helen Toner’in etkili fedakar gruplarla bağları var.

Ve eğer bu hareket tanıdık geliyorsa, bunun nedeni etkili fedakarlığı da destekleyen gözden düşmüş kripto imparatoru Sam Bankman-Fried’ın çabaları olabilir.

Microsoft’a ne faydası var?

Microsoft’un, Altman’ın aniden görevden alınmasından özellikle rahatsız olduğu ve onun yeniden göreve getirilmesi için başarısız olan kampanyaya öncülük ettiği söylendi. Teknoloji devi, Thrive Capital ve Sequoia Capital gibi diğer OpenAI yatırımcılarıyla birlikte, Altman’ın duyurudan sadece bir dakika önce kovulduğunu öğrendi.

Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın görüşmelerde etkili olduğu bildirildi. Pazar akşamı, Microsoft’un OpenAI’ye “kararlılığını” sürdürdüğünü söyledi ancak Altman ve Brockman’ın Microsoft içinde yöneteceği yeni birimin “yenilik için yeni bir hız belirleyeceğini” vurguladı; bu, görünüşe göre OpenAI’nin isteklerine aykırı olarak Yönetim Kurulunun geliştirme konusunda uyarmasına neden oldu. AI teknolojisinin.

Kevin, Nadella’nın hafta sonunu kazanan olarak bitirdiğini söyledi:

“Altman Cuma günü kovulduğunda, Nadella en güçlü müttefiklerinden birini kaybediyormuş gibi görünüyordu” diye yazdı. “Microsoft, OpenAI’ye 13 milyar dolar yatırım yaptı ve Bay Altman’ın liderliğinde şirket, Microsoft’un önemli bir ortağı haline geldi. Teknolojisi, Microsoft’un işinin geleceği üzerine bahse girdiği şirketin Copilot AI ürünleri paketi gibi birçok AI hizmetinin omurgasını oluşturuyor.”

Kevin, Nadella’nın “Altman’ın yeniden göreve getirilmesini açıkça tercih edeceğini” söyledi. “Fakat bunun olmayacağı belli olduğunda, bir sonraki en iyi şeyi yaptı: Hemen devreye girdi ve Altman’a, Brockman’a ve onlara sadık olanlara iş teklif etti.”

Cuma günü Altman’ın kovulduğu haberinin ardından düşüş yaşayan Microsoft hisseleri, Pazartesi günü toparlanarak yeni bir rekora ulaştı.

Şimdi ne var?

Casey ve Kevin, Hard Fork’un bu hafta sonu sayısında Altman’ın Silikon Vadisi’ndeki itibarının, OpenAI’ye çok sayıda üst düzey yeteneği çekmesine nasıl olanak tanıdığını tartıştılar. Dezavantajı: Onun yokluğu şirketin servetini tehlikeye atabilir.

Casey, “Birçok insan Sam Altman için çalıştıkları için işe gitti” dedi. “Pazartesi günü başka biri için çalışacaklar.”

OpenAI yönetim kurulunun istifa etmemesi halinde Altman’ın Microsoft’taki yeni projesine katılmakla tehdit eden çalışanlardan gelen mektup da garip bir şekilde Sutskever tarafından imzalandı.

Kevin, “Cuma gününden önce şirket, önde gelen bir lider, ChatGPT’de iyi bilinen bir ürün ve Silikon Vadisi devlerinin kıskandığı muhteşem bir yapay zeka yetenekleri kadrosuyla teknolojinin en sıcak ismiydi” diye yazdı.

Ama şimdi “şirket kaos içinde. En iyi politikacıları ortadan kayboldu. Moraller sarsıldı.”

Şirket ayrıca bilgi işlem gücü açısından hâlâ büyük ölçüde Microsoft’a bağımlı. Kevin, bugünden itibaren Microsoft’un “Altman liderliğinde ve eski OpenAI çalışanlarından oluşan bir mini-OpenAI” geliştireceğini belirtti.

“OpenAI’nin yönetim kurulu bu sonuçtan memnun olabilir; sonuçta, geri çekilme fırsatı verildikten sonra bile yapmayı seçtikleri şey bu. Ancak aptal görünüyorlar çünkü Altman’ı neden kovduklarını açıklamıyorlar ve daha fazla bilgi paylaşmadıkça alt tabakanın da buna katılacağını hayal etmek zor.”

– Raporlayan Cade Metz, Kevin Roose, Mike Isaac, Jason Karayan, John Koblin Ve Kevin Granville.