• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

OpenAI Yönetim Kurulunun Yeniden Yapılanması Açıklandı – Haber

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
Geçtiğimiz yılın büyük bölümünde OpenAI’nin yönetim kurulu, Silikon Vadisi tarihinin en hızlı büyüyen girişimlerinden birini etkili bir şekilde yönetemeyecek kadar küçük ve bölünmüş olmakla eleştirildi.

Cuma günü, yönetim kurulunun işlevsizliği, yönetim kurulu üyelerinden dördünün OpenAI’nin popüler ve etkili CEO’su Sam Altman’ı kovmasıyla kamuoyunun bilgisine sunuldu. İşten çıkarma, Bay Altman’ın şirketin 770 çalışanının neredeyse tamamını yönetim kurulunun istifasını ve göreve geri alınmasını savunmaya çağırdığı beş çalkantılı gün başlattı.

38 yaşındaki Bay Altman, işi ve yönetim kurulunun yapısı konusunda günlerce süren pazarlıkların ardından Salı akşamı şirkete geri döndü.

Yönetim kurulu ve Bay Altman’ın müttefikleri geleceğe yönelik yarım düzineden fazla seçeneği tartıştı. Üç ila yedi üyeden oluşan bir yönetim kurulu büyüklüğü düşündüler ve aralarında Emerson Collective’in kurucusu ve Steve Jobs’un dul eşi Laurene Powell Jobs ve Airbnb’nin CEO’su Brian Chesky’nin de bulunduğu yaklaşık 30 adayı tartıştılar. Görevden ayrılan yönetim kurulu, haleflerinin Bay Altman’a karşı koyabilecek yeterli deneyime sahip bağımsız düşünürler olmasını sağlamak istiyordu.

Salı akşamı her iki taraf da üç üyeli geçici bir kurul oluşturmaya karar verdi. Müzakerelere yakın iki kişi, anlaşmanın önümüzdeki aylarda genişlemesinin beklendiğini ancak kesin sayının belirsiz olduğunu söyledi. Yeni grup, 2015 yılında kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başlayan ancak daha sonra kâr amaçlı bir yan kuruluş ekleyen sohbet robotu geliştiricisi ChatGPT OpenAI’nin yapısının analiz edilmesinden sorumlu olacak.

Yönetim kurulunda kim yok?

• Adam D’Angelo: Eski bir Facebook yöneticisi ve soru sitesi Quora’nın kurucu ortağı olan Bay D’Angelo, Bay Altman’ı görevden alan yönetim kurulu üyelerinden biriydi. Görüşmelere aşina iki kişi, kendisinin yönetim kurulunun baş müzakerecisi olduğunu ve gergin çekişmeler sırasında Bay Altman’dan taviz beklediğini söyledi.

• Bret Taylor: Tartışmalara aşina üç kişi, Silikon Vadisi teknoloji çevrelerinin demirbaşı ve eski bir Facebook ve Salesforce yöneticisi olan Bay Taylor’ın müzakereler sırasında tarafsız bir taraf olarak görüldüğünü söyledi. Technorati’de oldukça saygı görüyor ve sıklıkla yüksek baskı durumlarında bir nevi arabulucu olarak görülüyor. Geçen yıl Twitter’ın genel müdürü olarak platformun Elon Musk’a 44 milyar dolarlık satışının müzakeresinde etkili oldu.

• Lawrence H. Summers: Ülkenin en önde gelen ekonomistlerinden biri olan Bay Summers, potansiyel yönetim kurulu adayları listesine geç eklenenlerdendi ve Bay Altman’a karşı çıkacak biri olduğuna inanıldığından, nasıl ilerleneceği konusundaki çıkmazın kırılmasında çok önemliydi. Görüşmelere aşina olan kişiler, bunlardan birinin galip geleceğini söyledi. Bay Summers, Clinton yönetiminde Hazine bakanı ve Harvard’ın başkanıydı. Bunun hakkında konuştu Yapay zekanın işçileri yerinden etme potansiyeliancak yıllar geçtikçe itibarı zedelendi. Harvard’ı yönetirken kadınların matematik ve bilime yönelik doğuştan gelen bir yeteneğe sahip olmayabileceğini söyledi.
Çeşitlilik nerede?

İki kişiden ikisi, cinsiyet ve çeşitliliğin kurul müzakerelerinde bir rol oynamadığını söyledi. Müzakereler sırasında çeşitli noktalarda yönetim kurulunda Bayan Toner veya Bayan McCauley’nin dahil olmasına yol açacak değişiklikler oldu.

Müzakerelere katılan kişilerden biri, en önemli şeyin bir çözüm bulmak olduğunu ve buna ulaşmanın bazı sınırlamaları olduğunu, aday havuzunun çoğunlukla beyaz ve erkek olmasından oluştuğunu söyledi. Geçici kurulun önümüzdeki aylarda genişledikçe daha da çeşitlenmesi bekleniyor.