• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Rapora göre, yüz tanıma İsrail’de “otomatik apartheid” sağlıyor

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
Yeni bir rapora göre İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlileri izlemek ve kilit kontrol noktalarından geçişlerini kısıtlamak için yüz tanımaya giderek daha fazla güveniyor; bu, yapay zeka destekli gözetimin bir etnik gruba karşı nasıl kullanılabileceğinin bir işareti.

El Halil’deki yüksek çitlerle çevrili kontrol noktalarında, Filistinliler sınırı geçmelerine izin verilmeden önce yüz tanıma kameralarıyla karşılaşıyor. Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre, yüzleri taranırken, Red Wolf olarak bilinen yazılım, askerlere kişiyi serbest bırakma, sorgulama için durdurma veya tutuklama konusunda rehberlik etmek için yeşil, sarı ve kırmızı renk kodlu bir sistem kullanıyor. . Teknoloji birini tanımlayamadığında, askerler kişisel bilgilerini veri tabanına ekleyerek sistemi eğitirler.

İsrail uzun süredir Filistinlilerin hareketini kısıtlıyor, ancak teknolojik gelişmeler yetkililere yeni ve güçlü araçlar sağlıyor. Bu, büyük görüntü bankalarından insanların yüzlerini tanımlamayı öğrenmek için yapay zekaya dayanan kitlesel gözetim sistemlerinin küresel olarak yaygınlaşmasının en son örneği.

Af Örgütü’nün raporuna göre El Halil ve Doğu Kudüs’te teknoloji neredeyse tamamen Filistinlilere odaklanmış durumda ve Filistinlilerle İsraillilerin yaşamlarını birbirinden ayıran iç sınırların kontrolünü otomatikleştirmenin yeni bir yolunu işaret ediyor. Af Örgütü süreci “otomatikleştirilmiş apartheid” olarak adlandırdı. İsrail, bir apartheid rejimi uyguladığını kesin bir dille reddetti.

Eski İsrail askerleri ve izlenen bölgelerde yaşayan Filistinlilerin ifadelerine ve etkilenen bölgelerde teknolojinin kullanımını gözlemlemek için yapılan saha ziyaretlerine dayanan raporda, “Bu veritabanları ve araçlar yalnızca Filistinlilerden veri topluyor” diyor.

İşgal altındaki Batı Şeria topraklarında önemli bir rol oynayan İsrail Savunma Kuvvetleri, yaptığı açıklamada, “Filistin halkının rutin faaliyetlerine verilen zararı en aza indirmek için önemli çaba sarf ederken gerekli güvenlik ve istihbarat operasyonlarını yürüttüklerini” söyledi. .

Yüz tanıma konusunda, “Elbette operasyonel ve istihbarat yeteneklerinden söz edemeyiz” dedi.

Devletin yüz tanıma teknolojisini tek bir etnik grubu bu kadar açık bir şekilde hedef almak için kullanması nadirdir. Çin’de şirketler, ülkenin her yerinde bulunan kameraların önünden geçen azınlıkları tespit etmeye çalışan algoritmalar geliştirdi. Çin hükümeti ayrıca Uygurlar, Kazaklar ve diğer etnik azınlıkların hareketlerini kontrol etmek ve takip etmek için yüz tanıma kontrol noktaları konuşlandırdı.

İsrail’in kontrol noktalarında yüz tanıma kullanması, son yıllarda konuşlandırılan diğer gözetleme sistemlerine dayanıyor. Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah mahallesinde 2021’de Filistinli ailelerin tahliyesine karşı protestoların başlamasından bu yana, Af Örgütü’nün söylediğine göre, bölgede kameraların varlığı büyük olasılıkla Mabat olarak bilinen, yüz tanımayla tanınan İsrail hükümetinin bir video gözetim sistemini destekliyor. 2000.

Bölgede dolaşan Af Örgütü araştırmacıları, her 4,5 metrede bir ila iki kamera bulduğunu bildirdi. Bazıları Çinli güvenlik kamerası üreticisi Hikvision tarafından, diğerleri ise Hollandalı bir üretici olan TKH Security tarafından yapılmıştır.

TKH Güvenlik yorum yapmaktan kaçındı. Hikvision, yorum talebine yanıt vermedi.

Hükümet birlikleri de telefonlarının kameralarını kullanıyor. Af Örgütü’nü destekleyen ve işgal altındaki topraklarda çalışmış İsrail askerlerinin ifadelerini toplayan Breaking the Silence kuruluşuna göre, İsrail makamlarının Filistinlileri teşhis etmek için Blue Wolf adlı bir yüz tanıma uygulaması var.

82 sayfalık Af Örgütü raporuna ve Breaking the Silence’ın ifadelerine göre askerler, Filistinlileri sokakta veya ev aramaları sırasında fotoğraflamak, onları merkezi bir veri tabanına kaydetmek ve tutuklanmak veya sorgulanmak üzere aranıp aranmadıklarını kontrol etmek için uygulamayı kullanıyor. Blue Wolf’un kullanımı daha önce Washington Post tarafından bildirilmişti.

Gözetleme, kısmen İsraillilere yönelik şiddeti azaltma girişimidir. Bu yıl Filistinli akıncılar 19 İsrailliyi öldürdü. Bu yıl en az 100 Filistinli, İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürüldü, çoğu Filistinli silahlı kişileri tutuklamak için yapılan askeri operasyonlar sırasında çıkan çatışmalarda. İsrail, aynı yıl Arap-İsrail Savaşı sırasında Ürdün tarafından ele geçirildikten sonra 1967’den beri Batı Şeria’yı işgal ediyor.

Düzenli şiddet olaylarına tanık olan bir Batı Şeria kenti olan El Halil’de yaşayan Filistinli bir aktivist olan Issa Amro, insanların sürekli gözetim altında olduğunu söyledi. O, arkadaşları ve ailesi, Blue Wolf uygulaması kullanılarak fotoğraflarının çekilmesi için askerler tarafından düzenli olarak durduruluyor. Gözetim kameraları sokaklarda sıralanır ve dronlar genellikle tepeden uçar.

Amro, İsrail ordusunun otomatik sistemlere o kadar bağımlı hale geldiğini ve teknik sorunlar olduğunda kontrol noktalarından geçişin durdurulduğunu söyledi.

“Her şey gözlemleniyor. Bütün hayatım izleniyor. Mahremiyetim yok” dedi. “Beni her yerde takip ettiklerini hissediyorum.”

Amro, Filistinlilerin İsrailli yerleşimciler tarafından Filistinlilere karşı işlenen suçları tespit etmek için gözetleme araçlarının hiçbir zaman kullanılmamasına üzüldüklerini söyledi.

Şu anda Breaking the Silence’ın savunuculuk direktörü olan eski bir İsrailli tank komutanı Ori Givati, yeni gözetleme sistemlerinin 2020 civarında tanıtıldığını söyledi. Teknoloji, İsrail hükümetinin Filistinlileri sürekli gözetim ve gözetlemeye tabi tutarak otomatik bir işgale doğru ilerlemesini sağladı.

Yüz tanıma sistemleri “sadece bir mahremiyet ihlali değil, aynı zamanda güçlü bir kontrol aracıdır”.