• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Sam Altman'ın devrilmesine yardım eden OpenAI kurucu ortağı Ilya Sutskever kendi şirketini kuruyor

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
OpenAI'nin kurucu ortağı ve baş bilim insanı Ilya Sutskever, Kasım ayında şirketin üst yöneticisi Sam Altman'ı görevden almak için diğer yönetim kurulu üyelerine katılarak yeni bir yapay zeka şirketinin kurulmasına yardımcı oldu.

Yeni girişime Güvenli Süper Zeka adı veriliyor. Şirket sözcüsü Lulu Cheng Meservey'e göre, insanlardan daha akıllı bir makine olan süper zekayı güvenli bir şekilde yaratmayı amaçlıyor.

Dr. Altman'a karşı harekete geçmekten pişman olduğunu söyleyen Sutskever yorum yapmaktan kaçındı. Bloomberg daha önce bu haberi aktarmıştı.

Dr. 38 yaşındaki Sutskever, geçen ay OpenAI'den ayrıldı ve o sırada yeni bir projeye başlayacağını duyurdu ancak ayrıntı vermedi. Bayan Meservey, şirketi kimin finanse ettiğini veya ne kadar topladığını söylemeyi reddetti. Şirketin güvenli süper istihbarat geliştirdiği için pazara daha fazla ürün sunmayacağını söyledi.

Dr. Sutskever, şirketi Apple'da yapay zeka üzerinde çalışan Daniel Gross ve Dr. Sutskever OpenAI'de birlikte çalışmıştı. Dr. Sutskever yeni şirkette baş bilim insanı olacak, ancak Bayan Meservey'e göre kendisi rolünü “devrim niteliğindeki atılımlardan sorumlu” olarak tanımlıyor.

OpenAI, Kasım 2022'de soruları yanıtlayabilen, dönem ödevleri yazabilen, bilgisayar kodu oluşturabilen ve hatta insan konuşmalarını taklit edebilen çevrimiçi bir sohbet robotu olan ChatGPT'nin piyasaya sürülmesiyle dünyanın hayal gücünü yakaladı. Teknoloji endüstrisi, üretken yapay zeka olarak adlandırdığı şeyi hızla benimsedi: metin, görüntü ve diğer medyaları üretebilen teknolojiler.

Pek çok uzman, bu teknolojilerin e-posta programlarından İnternet arama motorlarına ve dijital asistanlara kadar her şeyi dönüştüreceğine inanıyor. Bazıları bu değişikliğin web tarayıcısı veya akıllı telefon kadar büyük bir etkiye sahip olacağına inanıyor.

(Haberler, yapay zeka sistemleriyle ilgili haber içeriğinin telif hakkı ihlali nedeniyle OpenAI ve ortağı Microsoft'a dava açtı.)

Bay Altman, dünya çapında yasa yapıcılar, düzenleyiciler ve yatırımcılarla bir araya gelip Kongre önünde ifade verirken, üretken yapay zekaya yönelik hareketin yüzü oldu. Kasım ayında kendisini ziyaret eden Dr. Sutskever ve diğer üç OpenAI yönetim kurulu üyesi, şirketin bir gün insan beyninin yapabileceği her şeyi yapabilen bir makine geliştirme planı konusunda artık ona güvenemeyecekleri için beklenmedik bir şekilde kovuldular.

Günler sonra, yüzlerce OpenAI çalışanının işi bırakma tehdidinde bulunmasının ardından Dr. Sutskever, Bay Altman'ı kovma kararından pişman olduğunu söyledi. Bay Altman, yönetim kuruluyla birlikte iki yönetim kurulu üyesini eski Salesforce yöneticisi Bret Taylor ve eski ABD Hazine bakanı Lawrence Summers ile değiştirmeyi kabul ettikten sonra CEO olarak geri döndü. Dr. Sutskever fiilen yönetim kurulundan istifa etti.

Geçen yıl Dr. Sutskever, OpenAI bünyesinde gelecekteki yapay zeka teknolojilerinin zarar vermemesini sağlayacak sözde bir süper hizalama ekibi kurdu. Bu alandaki diğer kişiler gibi o da yapay zekanın tehlikeli hale gelebileceğinden ve hatta belki de insanlığı yok edebileceğinden giderek daha fazla endişe duymaya başladı.

Jan Leike, birlikte Dr. Superalignment ekibini yöneten Sutskever de OpenAI'den istifa etti. O zamandan beri eski OpenAI araştırmacıları tarafından kurulan başka bir şirket olan OpenAI rakibi Anthropic tarafından işe alındı.