• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Sosyal medyada hala insani hissettiren tek yer

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
Bu yılın başında, satış için bir “yangın piyano” için ittiğimde Facebook pazarına kilitlendim. “Ateş” “havalı” bekleyen listeye tıkladım, ancak çok daha fazla bir şey: bir piroteknik piyano, MacGy'ler bir oyuncu anahtarları gıdıkladığında tepesinden alevler tükürdü.

Postanın eşlik ettiği kısa açıklamada, Kaliforniya merkezli satıcı, “bir sakatlık onu mağazadan çıkarana kadar” elle inşa ettiği için bildirdi. Şimdi yüzde 90 yargıladığı piyano için 2.000 dolar istedi. Bu sanatçının engellendiği gerçeği, garip vizyonunun hem şaşırmış hem de garip bir şekilde melankolik olduğunu fark ettim. Gecenin geri kalanını kendime piyanolarla büyüüp büyümediğini ve üretim sürecini kaçırıp kaçırmadığını sormak için geçirdim. Bir an için ona baksaydı bu olağanüstü parçanın nasıl görüneceğini sormayı bile düşündüm.

2016 yılında Facebook pazarını sunduğumdan beri diğer insanların mallarını analiz ettim. Sık sık Los Angeles, ikinci el dükkanları ve hitlerin bit pazarlarına, lisenin park alanlarında, sürücü sinemalarına ve şaşırtıcı dükkan cephelerinde gizlenmeye cesaret ediyorum. 1970'lerden satranç malzemeleri ve minyatür kokteyl çalkalayıcıları gibi şeyleri taramak için gayrimenkul satışlarında hafta sonları duracağım. Kendim nesneler olduğumda bu nesneleri ve hayal edebileceğim hikayeleri çevreleyen auraya daha çok ilgi duyuyorum. Bir gayrimenkul satışını dolaşmak için harcanan bir öğleden sonra, bir yaşam kazanan nesneler için merakımı teşvik eder, bu da zaman titrediğinde ve insanların değişim olarak ne yaptıkları ve yaptıkları anlamı korur ve bunu da yapar.

Benzer bir dürtü beni Facebook pazarına götürdü ve yine de onu platformun ne kadar benzersiz ve tuhaf bir dijital ekonomi işi olarak adlandırdı. Facebook aslında bir kişinin varlığını dikkate alan en iyi prizma değil, ancak pazar uygulaması hala hizmet vermek yerine sürprizler sağlıyor – ya da en azından, en azından, sadece Servis – algoritmik eğim. Bana sadece dükkanlara göz attığımda hayal edebileceğim hikayeleri sunuyor. Piyasa, bu merakların bağlamları tarafından normal olarak boşanmaması açısından farklıdır: Satıcıların açıklamaları açıklamalar için yeterli olabilir, örneğin 68 çift tuz ve karabiber çalkalayı hayatlarına getirdi veya neden rastgele kriko türünün bir aksiyon figüründen ayrıldıkları (satıcı, Dwayne'nin Dwayne olduğu görünüşe göre. [the Rock] Johnson satın aldığında).

Ephemera'da doldurulan Facebook pazarı, ağın bir köşesini huşu, hatta sevinç yerine dönüştürdü. Bu şekilde, Facebook pazarında gezinme alışkanlığım sadece kişisel ekonomik deneyimde bir gelişme değil. Temel çılgınlığının neredeyse zaman içinde bir yolculuk biçimi olduğu düşünüldüğünde, Web 1.0 dönemini tanımlayan ruh halinin bir çağrısı. Bu ilginç teklifler, Stumbleupon gibi bir yerden bekleyebileceğiniz şeylerdir – Rastgele bir web sitesine tıklarken getirdiğiniz bir düğmeli Yore'un internetinden geçmiş bir web sitesi. Facebook pazarındaki makaleler o kadar keyfi olarak karıştı ki, bana coğrafya sayfalarını süsleyen kanunsuz resimleri hatırlatıyorlar.

Ortaya çıkan internetin ne kadar eğlenceli olabileceğini hatırlayan bir bin yıllık olarak, bu zamanını anımsatan bir şey bulmak bir rahatlama. Bana yüzyılın ortalarında nefes kesici bir “yağma lambası” kadar garip bir arada bulunuyor, bu da hemen “eşsiz bir cüzdan”, pleather kıvrımlarında korkunç bir yüz. Bu anarşik ekran, başka bir yer bulamadığınız tchotchkes ile birlikte salonda bir koni gibidir. Tam olarak insanlığın ortaya çıktığı noktada.

Bir listede, bir satıcı kalıcı bir boşanmanın ortasında şık lambalar, kanepeler, salon sandalyeleri ve bir yemek masasından kurtuldu. Başlıkta, “her şeyi satmak ve gelirleri paylaşmak zorunda olduğunu” açıkladı. “Tüm nesneler harika bir şekilde ve iyi korundu” diye devam etti. “Güzel ol, zordu.” “Bok şovu süpervizörü” kelimeleriyle dekore edilmiş bir beyzbol şapkası olan başka bir liste, satıcının oğlunun “en iyi tek ebeveynliği” nin hediye olarak tanımlandı. (Sanki potansiyel alıcıların şapkanın eğlenceli olduğu konusunda iç karartıcı etkileri ortadan kaldırmalarını sağladı.) Bunun gibi listeler, takdir ettiğimiz anılarla ilgili makalelerin onları deneyimlediğimizde nasıl zor olduğunu düşündü. Ve bu nesnelerin nasıl vazgeçileceği, seyreltmeye veya geride bırakmaya zorlandığımız bazı kısımlarımız gibi hissedebiliriz.

Bu Kaos Kabinine bakarak, bir hayat oluşturan tuhaf nesneler hakkında bir şeyler öğrendim. Gossip sandalyeleri gibi eski mobilyaların tavşan deliğinden düştüm. Ancak dalışların çoğu, bazen sınırlı para, alan veya kişisel anlaşmazlıklar nedeniyle takdir ettiğimiz şeylerden vazgeçmemiz gerektiğine dair gerçeklikle oturmamı sağladı – ancak bu nesnelerin önemi en azından başka bir kişiye aktarılabilir.

Sonunda Facebook Marketplace'ten sadece iki makale aldım: Mermer bir sehpa ve peluş bir gemi. Ama makale satın almak neredeyse mesele. Çitburger şeklinde bir lamba almak istemediğim ortaya çıkıyor. Ancak, bu lamba olmadan bir noktada yaşayamayan kişinin hayatını bilmek istiyorum.