• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Tövbe, istiğfar ve salavat nasıl getirilir ?

Dorukisrak

Moderator
Moderatör
Tövbe, İstiğfar ve Salavat Nasıl Getirilir? Birlikte Derinlemesine Anlayalım

Selam dostlar,

Geçen gün aile büyüklerimden biriyle sohbet ederken konu tövbe, istiğfar ve salavatın anlamına ve nasıl getirileceğine geldi. Açıkçası, hepimiz bu kavramları biliyoruz ama pratikte nasıl uygulanacağı, hangi niyetle yapılması gerektiği ve günlük hayatta nasıl yer edinebileceği konularında kafa karışıklıkları olabiliyor. Ben de hem biraz araştırma yaptım hem de çevremden yaşanmış hikâyeler dinledim. İstiyorum ki bu başlıkta hem bilgilendirici hem de içimizi ısıtan bir paylaşım olsun.

---

1. Tövbe: Geri Dönüşün Samimi Adımı

Tövbe, kelime olarak “dönmek” anlamına gelir. İnsanın yanlış bir davranıştan vazgeçip doğruya yönelmesi… İslam âlimleri, tövbenin kabulü için üç şarttan bahseder:

1. İşlenen günaha son vermek

2. Yaptığına pişman olmak

3. Tekrar yapmamaya kesin niyet etmek

Bir dostumun hikâyesi aklıma geliyor: Üniversitede hızlı ve biraz umursamaz bir hayat yaşarken, bir gün geçirdiği ufak bir kaza ona hayatın kırılganlığını hatırlatmış. O gün akşam, odasında sessizce “Estağfirullah ve etûbu ileyh” diyerek tövbe etmiş. Yıllar sonra bana, “Tövbe sadece kelime değil, ruhunu başka bir yöne çevirmek” demişti.

---

2. İstiğfar: Dilin Temizleyici Gücü

İstiğfar, “Allah’tan bağışlanma dilemek” demektir. En yaygın şekliyle “Estağfirullah” ifadesi kullanılır. Kimi kaynaklarda Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) günde 70 ila 100 defa istiğfar ettiği belirtilir.

Verilere baktığımızda, psikologların da benzer bir şey söylediğini görüyoruz: Günlük belli tekrarlar, zihinsel farkındalığı ve iç huzuru artırıyor. Mesela her sabah işe giderken arabasında 33 defa istiğfar eden bir arkadaşım var. Onun ifadesiyle, “Sanki içimdeki negatif yükleri boşaltıp temiz bir güne başlıyorum.”

---

3. Salavat: Selam ve Sevgi Köprüsü

Salavat, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) selam ve dua göndermektir. En bilinen şekli “Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammed”dir. Kur’an-ı Kerim’de de Allah ve meleklerin Peygamber’e salât ettiği, müminlerin de bunu yapması gerektiği vurgulanır (Ahzâb Suresi 56. ayet).

Bir mahalle teyzesinin anlattığı bir anı: Her Cuma pazara giderken yolda sürekli salavat getirirmiş. “Pazara niye?” diye sorduğumda, “Salavat getirdiğimde pazarda hem bereket buluyorum hem de insanlarla daha tatlı diyaloglar kuruyorum” dedi. Bu, manevi bağların sosyal ilişkilerimizi bile nasıl etkilediğinin güzel bir örneği.

---

4. Erkeklerin Pratik ve Sonuç Odaklı Yaklaşımı

Erkek forumdaşların anlattıklarında genellikle şu vurgu var: “Ne zaman, kaç defa, hangi şartlarda yapılmalı?” Onlar için sayı, yöntem ve verimlilik ön planda. Mesela bir arkadaşım, telefonuna günde 3 kez istiğfar hatırlatıcısı kurmuş. Diyor ki: “Böylece unutmuyorum, günün sonunda 100’e tamamlıyorum.”

Bu yaklaşım, tıpkı spor programı ya da iş planı gibi, düzen ve netlik üzerine kurulu. Erkekler genelde “ölçülebilir hedef” ile maneviyatı güçlendiriyor.

---

5. Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Yaklaşımı

Kadın forumdaşların anlattıkları ise daha çok duygusal bağ ve çevreyle etkileşim üzerine. Örneğin, bir hanımefendi, akşam çocuklarını uyuturken birlikte 10 defa salavat getiriyorlarmış. “Hem çocuklarımın diline yerleşiyor, hem de ailece huzurlu bir uykuya geçiyoruz” diyor.

Bu, manevi pratiğin sadece bireysel değil, topluluk içinde ve aile bağlarını güçlendiren bir yönü olduğunu gösteriyor.

---

6. Modern Hayatta Uygulama Önerileri

Zamanımızın hızına yetişmek zor ama tövbe, istiğfar ve salavat günlük rutine entegre edilebilir:

- Yolda: Araç kullanırken ya da yürürken sessizce tekrarlamak

- Bekleme anlarında: Asansörde, market kuyruğunda

- Teknoloji yardımıyla: Telefon uygulamaları, hatırlatma bildirimleri

- Aile içinde: Çocuklarla birlikte ya da yemek sonrası ailece

Veriler gösteriyor ki, düzenli tekrar edilen manevi pratikler stres seviyesini %20’ye kadar azaltabiliyor (Kaynak: 2021 Manevi Sağlık ve Psikoloji Araştırması).

---

7. Maneviyat ve Bilim Arasında Köprü

İlginç bir şekilde, modern psikoloji ve nörobilim de bu tekrarların beyin üzerindeki etkilerini doğruluyor. Beyin, sık tekrarlanan kelimeleri ve niyetleri “otomatik huzur tepkisi” ile ilişkilendirebiliyor. Yani istiğfar, salavat veya tövbe sadece dini bir uygulama değil, aynı zamanda sinir sistemimizi sakinleştiren bir “zihinsel nefes” işlevi görüyor.

---

Peki Sizin Hikâyeniz Nedir?

Şimdi merak ediyorum:

- Siz tövbeyi daha çok hangi anlarda hatırlıyorsunuz?

- İstiğfarı belli sayılara mı göre yaparsınız yoksa aklınıza geldikçe mi?

- Salavat getirmek size nasıl bir huzur veya bağ hissi veriyor?

- Erkek forumdaşlar, sizce pratiklik mi yoksa derinlik mi daha önemli?

- Kadın forumdaşlar, bu uygulamaları aileye ve çevreye yaymak için neler yapıyorsunuz?

Belki de bu başlık, sadece bilgi paylaşmakla kalmaz; aramızda manevi bağları da güçlendirir. Kim bilir, belki buradaki yorumlar başka birinin hayatına ışık olur.