• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

İran’da bayanlar, başörtüsü yasağını fiilen kaldırdı

admin

Administrator
Administrator
İran’da bayanlar, başörtüsü yasağını fiilen kaldırdı
İran’da başörtüsü kurallarına uymadığı öne sürülen nedeni ile gözaltına alındıktan daha sonra hayatını yitiren Mahsa Amini’nin fitilini ateşlediği protestolar devam ediyor.

Sokaklara dökülen biroldukça kişi, ahlak polislerinin uyguladığı baskıcı rejime karşı ayaklanmış durumda.

Özellikle bayanlar, kendilerine uygulanan kıyafet baskısına karşı İran sokaklarında ‘özgürce’ dolaşabilmenin çabasını veriyor.

Büyükşehirlerde başörtüsüz bayan sayısı artıyor

Ülkede artan tansiyon ortamı niçiniyle kıyafet baskılarının rejim tarafınca ‘bir müddetliğine’ gevşetilmiş olduğu görülüyor.

Ülkenin bilhassa Tahran üzere büyük kentlerinde, başörtüsü takmadan gezen bayanların sayısının arttığı görüldü.

Adım adım ıslahata doğru…

Kadınların sokaklarda diledikleri üzere gezmesi, adım adım gelecek bir ıslahat olarak yorumlandı.

Muhafazakar siyasetçilerin telaffuzlarına aksi düşecek biçimde bayanlar, başörtülerini ya büsbütün çıkarıp ellerinde taşımaya ya da başlarının gerisine takmaya başladı.

Sokaklarda belirsizlik sürüyor

halbuki İran’da, 1979 İslam İhtilali senelerından bu yana, kıyafet konusunda katı kurallar hakimdi.

Parlamentodaki muhafazakarlar politikler, aylardır İslami kanunların daha katı bir biçimde uygulanmasını sağlamaya çalışırken, İran sokaklarındaki son durum belirsizliğini koruyor.

Fakat bayanlar, Mahsa Amini’nin vefatının akabinde başörtüsü yasağını fiilen kaldırmış üzere gözüküyor. Sokaklarda gezen başörtüsüz bayan sayısı, günden güne artıyor.