• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Antony Blinken: Polonya’nın Ukrayna’ya savaş uçağı temini için çalışıyoruz

admin

Administrator
Administrator
Antony Blinken: Polonya’nın Ukrayna’ya savaş uçağı temini için çalışıyoruz
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu ile başkent Kişinev’de görüştü.

Blinken ile Sandu’nun görüşmesinde Rusya-Ukrayna savaşı gündeme geldi.

Görüşmenin akabinde düzenlenen ortak basın toplantısında Blinken, Ukraynalı mültecileri kabul ettiği ve koruduğu için Moldova’ya dünyanın şükran borcu olduğunu vurguladı.

UKRAYNA’YA SAVAŞ UÇAĞI SAĞLANMASI KONUSU

Ukrayna’daki savaşın yükünü en çok Polonya ve Moldova üzere komşu ülkelerin çektiğine işaret eden Blinken, bu ülkelerin üstündeki yükü hafifçeletmek için kaynaklar da getireceklerini aktardı.

Blinken, “Polonya’nın Ukrayna’ya savaş uçağı temini konusunda faal çalışma yürütüyoruz.” diyerek, Varşova idaresinin Kiev’e bu uçakları sağlaması durumunda yerini nasıl doldurabilecekleri mevzusuyla ilgilendiklerini söylemiş oldu.

“ACİLEN SAVAŞ UÇAĞINA GEREKSİNİMİMİZ VAR”

Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelensky, dün ABD Kongre üyeleriyle yaptığı görüntü konferans görüşmesinde “Acilen savaş uçağına gereksinimimiz var” tarafında davet yapmıştı.

KONGRE’DEN 2,75 MİLYAR DOLAR İNSANİ YARDIM TALEBİ

Ülkesinin Moldova’ya yardım için elinden geleni yapacağını, Lider Joe Biden’ın Kongre’den Ukrayna ortasında ve haricindeki mültecilere yardımda kullanılmak üzere 2,75 milyar dolar insani yardım onayı istediğini belirten Blinken, memleketler arası toplumun Moldova’ya savaşın tesirleriyle başa çıkması konusunda yardım sorumluluğu olduğunu lisana getirdi.

Blinken, ABD’nin Moldova’nın Avrupa ülkeleri ve kurumlarıyla daha yakın münasebet tercihini desteklediğini kaydetti.

“250 BİNDen çok KİŞİ, UKRAYNA VE MOLDOVA SONUNU GEÇTİ”

Moldova Cumhurbaşkanı Sandu da Rusya ve Ukrayna içindeki savaşın Moldova’nın hudutlarında yaşandığına dikkati çekerek, “Ukrayna’ya karşı saldırganlığı sert biçimde kınadık. Tarafları, savaşı durdurmanın tek yolu olan diyaloğa çağırıyoruz. Ukrayna’da savaşın durdurulması gerekiyor.” tabirini kullandı.

Sandu, Moldova’nın “tarafsız” ülke olarak Ukrayna halkına takviye çıktıklarını lisana getirerek, “Moldova, Ukrayna’da bomba patlamalarından kaçan binlerce insanı ülkemize kabul etti. Çatışmaların başlamasından bu yana 250 binden çok kişi, Ukrayna ve Moldova sonunu geçti. Mültecilerin bir kısmı hala topraklarımızda kalmaya devam ediyor.” diye konuştu.

Bu niçinle finans takviyesine muhtaçlık duyduklarını vurgulayan Sandu, şunları kaydetti:

“ÜSTLENDİĞİMİZ MASRAFLARI KARŞILAMAK İÇİN…”

“Savaştan kaçan insanlara yardım etmeyi sürdüreceğiz. Bu yüzden üstlendiğimiz masrafları karşılamak için maddi takviyenin sağlanması ve göçmenlerin öbür ülkelere gidişi konusunda düzeneklerin oluşturulması talebinde bulundum. Oluşan kaidelerde, Moldova iktisadının bu zorluklara karşı koyabilmesi için milletlerarası toplumun dayanağına muhtaçlığımız var.”

“TRANSDİNYESTER’DE DURUMUN DEĞİŞTİĞİNE DAİR BİLGİ YOK”

Moldova sonları içerisinde bulunan, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Ukrayna ile sonu olan Transdinyester bölgesine de değinen Sandu, buradaki durumu yakından takip ettiklerini söylemiş oldu.

Sandu, “Transdinyester’de durumun değiştiğine dair bilgi yok. Topraklarımızda, Rus askeri güçlerinin yasa dışı bulunduğunu unutmuyoruz ve bu birliklerin Ukrayna’daki askeri aksiyonlara katılabileceği tarafında sinyal yok.” dedi.