• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Avrupa’da tesirli olan sele kapılan Türk çifti, Avusturyalı komşusu kurtardı

admin

Administrator
Administrator
Avrupa’da tesirli olan sele kapılan Türk çifti, Avusturyalı komşusu kurtardı
Avrupa’yı sel vurdu..

Almanya’dan daha sonra Avusturya ve Belçika’da da tesirli olan sağanak ve makus hava şartları, biroldukca yerleşim yerinde hayatı olumsuz etkiliyor.

Salzburg eyaletindeki biroldukca yerleşim yerinde ömrü olumsuz etkilerken, selin en epeyce tesirli olduğu Hallein kasabasında restoran işletmeciliği yapan Karaaslan çiftinin de vefatla karşı karşıya gelmesine niye oldu.

5 DAKİKADA SU 1,5 METREYE KADAR YÜKSELDİ

Salih Karaaslan, AA muhabirine, Hallein’ın merkezinde restoran işlettiklerini, ağır yağış niçiniyle restoranın bahçesinde suların birikmeye başladığını fark ettiğini ve durumu o sırada dinlenmekte olan eşine aktardığını söylemiş oldu.

Yaklaşık 5 dakika üzere kısa bir müddetde suyun 1,5 metreye kadar yükseldiğini belirten Karaaslan, sele kapılmış bir aracın meskenlerinin önünde geçtiğini görür görmez çabucak kendi otomobilini inançlı bir yere park ettiğini kaydetti. Karaaslan, sele kapılan üç aracın bulundukları yerdeki ırmağın üstündeki köprüyü tıkadığını bu durumun suyun daha da artmasına yol açtığını söz etti.

“HER YERİ ARADIK FAKAT SONUÇ ALAMADIK, YA KARŞIYA GEÇECEKTİK YA BOĞULACAKTIK”

sonrasındasında restorandan eşini alarak bulundukları yerden uzaklaşmak istediklerini fakat bu sırada eşinin selin şiddeti karşısında şoka girdiğini ve bir mühlet bulundukları yerden hareket edemediklerini aktaran Karaaslan, “Restoranın köşesinde beklerken, itfaiye, polis birfazlaca yeri aradık lakin bir sonuç alamadık. Artık karar vermem gerekiyordu ya karşıya geçecek ya da boğulacaktık. Öbür bir bahtımız yoktu. Orada dursaydık büyük ihtimalle su bizi alıp götürecek ve boğulacaktık.” diye konuştu.

SELE KAPILDILAR

Karaaslan, yolun karşısına geçerken eşi Ayşe’nin suyun şiddetine dayanamadığını ve sürüklenmeye başladıklarını belirterek “Suyun ortasında sürüklenirken ben bir yandan eşimi kazağından yakaladım bir yandan da çabaya devam etmeye çalıştım. O esnada sağ olsun Avusturyalı komşu suya atladı, onun da sayesinde suyun şiddetli olduğu yerden kendimizi kurtarmayı başardık.” tabirlerini kullandı.

“AVUSTURYALI KOMŞUMUZ GÖZÜNÜ KIRPMADAN SUYA ATLADI”

Karaaslan, “Yan komşumuz Alexander Eisenmann bizi suda görür görmez sağ olsun gözünü kırpmadan suya atladı ve bize yardım etti.” dedi. Selden kurtulduktan daha sonra yüksek bir duvarın üzerine çıkarak itfaiyenin kedilerini kurtarmalarını beklediklerini lisana getiren Karaaslan, eşinin yaralandığını ve hastaneye sevk edildiklerini söylemiş oldu.

BÜYÜKELÇİ VE BAŞKONSOLOS ÇABUCAK İRTİBATA GEÇTİ

Olayın daha sonrasındasında hem Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun birebir vakitte Salzburg Başkonsolosu Berkan Pazarcı’nın kendilerini arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulunduğunu aktaran Karaaslan, “Sağ olsunlar bizi aradılar, ‘Nasıl yardımcı olabiliriz, neye gereksiniminiz var’ diye sordular. Şu an birfazlaca kişi ve kurumun sayesinde toparlanmaya çalıştığımızı ve rastgele bir şeye gereksinimimizin olmadığını söylemiş oldum kendilerine, yalnız pasaport ve kimi evraklarımız da ne yazık ki suya kapıldı. Bu konuda Başkonsolos beyefendi her türlü yardımı yapacaklarını söylemiş oldu bize.” dedi. Hallein’de selde en epeyce hasar bakılırsan iki işletmeden birinin kendi restoranları olduğunu vurgulayan Karaaslan, işletmelerinin selden hayli önemli etkilendiğini, büsbütün kullanılmaz hale geldiğini, 100 bin avroya yakın ziyanlarının olduğunu aktardı.

“ÇOCUKLARIM AKLIMA GELDİ”

Ayşe Karaaslan da epeyce berbat bir felaket yaşadıklarını belirterek “Avusturya’da 4 yıldır yaşıyorum, sele kapıldığımda Türkiye’de yaşayan çocuklarım aklıma geldi, öbür bir şey düşünemedim.”

AVUSTURYALI KOMŞU EISENMANN: BENİM İÇİN KİM OLDUKLARI şüphesiz HİÇ KIYMETLİ DEĞİLDİ

AA muhabirine konuşan Avusturyalı Eisenmann, Karaaslan çiftinin restoranlarının bulunduğu binanın bitişiğindeki apartmanın sahibi olduğunu, olay sırasında binaya su girmesini engellemek için tedbir almaya çalıştığını anlattı.

Eisenmann, oğlunun kendisine seslenerek, 2 kişinin suya kapıldığını dediğini aktararak, çabucak suya girdiğini, Karaaslan çiftine elinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştığını lakin suyun basıncının fazlaca şiddetli olduğunu lisana getirdi. Olayın sıcaklığıyla birinci anda sele kapılan şahısları tanıyamadığını, sonrasındasında yan komşusu olduklarını fark ettiğini anlatan Eisenmann, “Benim için kim oldukları olağan olarak hiç değerli değildi. Her ne kadar riskli de olsa onlara yardım etmek için kararlı bir biçimde suya girdim.” diye konuştu.

“ÇAVUŞOĞLU’NUN ARAMASI ÇOK İÇTEN VE SAMİMİYDİ”

Eisenmann, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kendisini aramasından dolayı duyduğu memnuniyeti lisana getirerek, “Beni aramış olmasından hayli memnun oldum. Çok içten ve samimiydi, bana teşekkür etti, yardım teklifinde bulundu.” tabirini kullandı.

bu biçimde bir telefonu hiç beklemediğini ve fazlaca şaşırdığını vurgulayan Eisenmann, evvel kendisiyle Türkiye’nin Salzburg Başkonsolosu Berkan Pazarcı’nın sonrasındasında da Büyükelçi Ozan Ceyhun’un irtibata geçtiğini anlattı. Eisenmann, Hallein’da durumun düne oranla fazlaca daha düzgün olduğuna işaret etti.

Lakin sel sularının hala biroldukca konutun kiler ve mahzeninden tahliye edilmeyi beklediğini vurgulayan Eisenmann, yaşanan afetin izlerini silmek için her insanın el birliğiyle çalıştığının, bu biçimde sıkıntı vakit içinderda insanların birbirleriyle dayanışma ortasında hareket etmesinin epey şad edici olduğunun altını çizdi.

BELÇİKA’DA SELDEN VEFATLAR ARTIYOR

Belçika’da sel felaketinin yaraları sarılmaya çalışılırken, meyyit sayıları da artıyor.

31 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 163 KİŞİ ARANIYOR

Irmakların alçalması ve suların çekilmesi ile kurtarma çalışmaları başlamış; 31 kişinin hayatını yitirdiği tespit edilirken, kaybolan 163 kişi aranıyor, bir yandan da paklık ve hasar tespit çalışmaları sürüyor.

37 BİN HANEYE HALA ELEKTRİK VERİLEMİYOR

Başbakan Alexander de Croo, dün yaptığı açıklamada, ülke çapındaki hasarın epeyce büyük olduğunu ve Avrupa Birliği (AB) dayanışma fonunun aktifleştirilmesini isteyeceğini söylemişti. Selden etkilenen eyaletlerde toplam 37 bin haneye hala elektrik verilemiyor.

Belçika hükümeti, 20 Temmuz’da ulusal yas ilan etmiş, 21 Temmuz’daki bağımsızlık kutlamalarını iptal etmişti. Yağışlar, bilhassa ülkenin doğusundaki Liege, Verviers, Spa, Namur ve Limburg bölgelerini etkilemişti.