• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Belarus – Polonya sonundaki göçmen sayısında artış yaşanıyor

admin

Administrator
Administrator
Belarus – Polonya sonundaki göçmen sayısında artış yaşanıyor
Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenler, Belarus-Polonya sonundaki bekleyişlerini sürdürüyor.

Göçmenlerin beklediği bölgede hayat şartları her geçen gün zorlaşırken, kampa gelenlerin sayısı da artıyor.

HAVA SICAKLIĞI SIFIRIN ALTINDA

Belarus’un Grodno kentindeki Bruzgi hudut noktasında çoğunluğu Irak’tan vize alarak Belarus’a gelen, Avrupa’ya göçme arayışıyla bu ülkeden Polonya’ya geçmeye çalışan bireyler, sıfırın altındaki hava sıcaklığında geceyi kamp çadırlarında geçirdi.

GÖÇMENLER HASTALANMAYA BAŞLADI

Bölgedeki göçmenlere yönelik Belarus halkı yiyecek, içecek ve hijyen hususları konusunda yardımlarını sürdürürken, Grodno kent idaresi insanların su muhtaçlığını daima temin ediyor.

Kampta yer alan birtakım kimselerin hastalanmaya başlaması üzerine Belarus Sıhhat Bakanlığı bölgeye ambulanslarla tıbbi yardım sağladı. Sıhhat takımları, kampta 14 yaşında bir çocuğun öldüğüne dair savları doğrulamadı.

200 KİŞİLİK YENİ KÜME HUDUTTAKİ KAMPA GELDİ

Öte yandan hudut uzunluğundaki kampa diğer bir bölgede bekleyen ve Suriyeli oldukları belirtilen bir kümenin da geldiği toplumsal medya imajlarına yansıdı.

Belarus Devlet Hudut Komitesinden yapılan açıklamada, hudut uzunluğunda kıymetli bir kısmı bayan ve çocuklardan oluşan 2 binden çok göçmenin bulunduğu belirtilerek, “Son bir günde kampa yaklaşık 200 şahıstan oluşan birkaç küme geldi.” tabirleri kullanıldı.

Genel olarak durumun gergin olduğu kaydedilen açıklamada hava şartları, yiyecek ve su eksikliğinin Avrupa Birliği’nde müdafaa arayan insanların fizikî durumu için tehdit oluşturduğu tabir edildi.

Açıklamada, göçmenlere tıbbi yardımın sağlandığı, göçmenler içinde mevt hadisesiyle ilgili ayrıntıların gerçeği yansıtmadığı aktarıldı.

BM VE MİLLETLERARASI GÖÇ ÖRGÜTÜ TEMSİLCİLERİ KAMPTA

Milletlerarası tertiplerden bir heyet huduttaki kampta incelemelerde bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Belarus Temsilcisi Muluseu Mamo, huduttaki durumun felaket olduğunu belirterek, “Gelecek gün daha da makûs olacak. Bir şeyler yapmak lazım. İnsani yardım sevkiyatı devam edecek.” dedi.

Memleketler arası Göç Örgütü Belarus Temsilcisi Mahım Orazmuhamedova ise ülkelerin kamptaki insani duruma ve durumun tahliline dikkat etmesi gerektiğini, insanların kişiselliğini ve haklarını dikkate alarak yardım sağlamaya devam edilmesinin kıymetli olduğunu vurguladı.

Bu ortada, Polonya Dışişleri Bakanlığı, gecenin hudut uzunluğunda sakin geçtiğini açıklarken sonda bulunan kimseleri Belarus’tan Polonya topraklarına bırakma niyetinde olmadıklarını duyurdu.

BELARUS SEMALARINDA RUS STRATEJİK BOMBARDIMAN UÇAKLARI UÇTU

Belarus Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Belarus semalarında iki adet Tu-160 Rus stratejik ağır bombardıman uçağının muharebe eğitim uçuşu yaptığı bildirildi.

Açıklamada, uçuşların Rusya-Belarus Birlik Devleti’nin birleşik bölgesel hava savunma sisteminin kesimi olan güçlerin denetim edilmesi çerçevesinde yapıldığı kaydedildi.

Belarus semalarında dün de 2 Rus TU-22M3 bombardıman uçağı devriye uçuşu yapmış, bakanlık bundan daha sonra sonda sistemli olarak Rusya ile ortak uçuşlar yapılacağını duyurmuştu.

Hudutta Polonya’nın tanklar, hava savunma füze sistemleri, ağır silahları ve 15 bin askeri toplamasının göçmenlere karşı reaksiyon olarak isimlendirmenin mümkün olmayacağına işaret edilen açıklamada, bunların daha çok atak kümelerine benzediği savunuldu.