• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

BM: Türkiye, nitekim çok misafirperver

admin

Administrator
Administrator
BM: Türkiye, nitekim çok misafirperver
Birleşmiş Milletler’in (BM) 2022 Global İnsani Yardım Planı’na ait raporu belirtildi.

Açıklamayı, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths yaptı.

“SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ İNANÇLI VE İSTEKLİ OLMALI”

Raporda, dünya genelinde insani yardıma gereksinim duyanların sayısının her geçen yıl artmaya devam ettiği vurgulandı. Buna nazaran, 2022’de geçen yıla göre yüzde 17 artışla dünya genelinde toplam 274 milyon insan acil yardım ve muhafazaya muhtaçlık duyacak.

Türkiye’deki sığınmacılara ait soruyu cevaplayan Griffiths, “güvenli ve gönüllü” dönüş olmadan Suriyelilerin ülkelerine gitmeleri halinde gaye olabilecekleri ikazında bulundu.

TÜRKİYE’Yİ ÖVDÜ: HAYLİ MİSAFİRPERVER

Griffiths, “Suriyeli mültecilerin Suriye’ye (ancak) inançlı ve istekli bir biçimde dönmeleri mecburi.” dedi. Milyonlarca Suriyeliye mesken sahipliği yapan Türkiye’ye övgüde bulunan Griffiths, “Türkiye nitekim de çok misafirperver.” dedi.

SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN 6 MİLYAR DOLAR AYRILDI

Ağustos ayında Gaziantep’te Suriye hududuna gittiğini anımsatan Griffiths, Suriyelilere yardım eden Türk vatandaşı genç bir kızın kendisini hayli etkilediğini ve genç kızın Suriyelilere yardım konusunda kendisine, “Bu bizim için bir mecburilik.” söylemiş olduğini aktardı.

Griffiths, Türkiye, Lübnan ve Ürdün’deki Suriyeli mülteciler için 6 milyar dolar fon ayırdıklarını, bunun önemli bir ölçü olduğunu savundu.

BM, sivil toplum kuruluşları, hükümetler ve özel dal tarafınca yürütülen projelerle geçen yıl 107 milyon bireye ulaşılmış, maksadın yüzde 70’i gerçekleştirilebilmişti.

YARDIMA GEREKSİNİM DUYAN BİRİNCİ 5 ÜLKE

Öte yandan raporda, insani yardıma muhtaçlık duyan ülkeler içinde Afganistan, Suriye, Yemen, Etiyopya ve Sudan listenin birinci 5 sırasında yer alırken, BM’ye nazaran yardıma gereksinim duyanlar içinde Etiyopyalıların durumu “en tasa verici” olarak nitelendirildi.

2021’de dünya genelinde çatışmaların ve yoksulluğun pençesinde kalmış 183 milyon şahsa hayat kurtaran yardım ulaştırabilmek için 41 milyar dolara gereksinim duyulduğunun altı çizildi.

İNSANİ YARDIM PLANININ KAPSADIĞI ÜLKELER

BM’nin insani yardım planı ayrıyeten Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kolombiya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Irak, Libya, Lübnan, Madagaskar, Mali, Mozambik, Myanmar, Nijer, Nijerya, işgal altındaki Filistin toprakları, Somali, Güney Sudan, Ukrayna ve Venezuela’daki muhtaçlık sahibi milyonları kapsıyor.

Bangladeş’teki kamplardaki Arakanlı Müslümanlar da yardım planı dahilinde.

KITLIK 43 ÜLKEDE ÜRKÜTÜCÜ BOYUTTA

Raporda ayrıyeten, dünya nüfusunun yüzde 1’inden çoksının yerinden edildiği, çok yoksulluğun ise bir daha yükselişe geçtiği aktarıldı. Kıtlığın 43 ülkede 45 milyon insan için ürkütücü boyutlara ulaştığına değinilen raporda, bayanların ve kızların en büyük acıyı çektiği vurgulandı.

“2022 FELAKET OLABİLİR”

Memleketler arası topluma davette bulunulan raporda, “Sürekli ve acil yardım olmaz ise 2022 felaket olabilir.” ihtarında bulunuldu. BM insani yardım planına bakılırsa, 24 milyondan fazla insanın hayat kurtaran acil insani yardıma gereksinim duyduğu Afganistan’a nakit yardımda da bulunulması hedefleniyor.