• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Gazeteci İhsan Tahsin, Yunanistan’da haksız yere gözaltına alındı

admin

Administrator
Administrator
Gazeteci İhsan Tahsin, Yunanistan’da haksız yere gözaltına alındı
Yunanistan’ın Gümülcine kentinde hukuksuz biçimde gözaltına alınan gazeteci İhsan Tahsin, saatlerce hukuka ve insan haklarına ters makûs muameleyle karşılaştı.

TEST YAPTIRMAYI REDDETTİĞİ GEREKÇESİYLE GÖZALTINA ALINDI

İş seyahati sebebiyle Kipi Hudut Kapısından giriş-çıkış yapan İhsan Tahsin aşı sertifikası ve gerekli bütün evraklarla hudut kapasından meselesiz geçiş yaparak, ‘test yaptırmayı reddettiği nedeni öne sürülerek’ hukuksuz bir biçimde Gümülcine’de gözaltına alındı.

MAKÛS MUAMELEYLE KARŞILAŞAN GAZETECİ, 5 BİN EURO CEZA ALDI

Gdolayıldüğü Gümülcine Emniyet Müdürlüğünde insan haklarına muhalif ve makus muameleyle karşılaşan Tahsin, hatasız olduğu biçimde 5 bin Euro ceza aldı ve hakkında soruşturma başlatıldı.

Yapılan hukuksuz hareketlerin cezasız kalmayacağını belirten Tahsin, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar gideceğini söz etti.

“TEST YAPTIRMAYI KABUL ETMEDİĞİM VE SÜRATLE GÜMRÜK ALANINDAN KAÇTIĞIM SÖYLENDİ”

1 günlük iş seyahati yapmak üzere Türkiye’ye giriş yaptığını belirten Gazeteci İhsan Tahsin, olayı şöyle aktardı:

“Bir günlük iş seyahati yapmak üzere Türkiye’ye geçtim ve birebir gün içerisinde tekrar ülkem Yunanistan’a, aşı sertifikası ve öbür gerekli evraklarla bir arada giriş yaptım. Polis denetimine geldiğimde vazifeli memur tüm evrakları inceledikten daha sonra ‘sayın İlhan gidebilirsiniz”’ dedi. Kipi Gümrük Kapısı’ndaki Ulusal Kamu Sıhhati Kurumu (EODY takımından bir bayan misyonlu “bırakın geçsin Yunan plakalı o araç” dedi ve “geçin beyefendi” diye bana seslendi. Ben de gümrük alanından problemsiz ayrıldım. Gümülcine kent merkezine geldiğimde ise aracım polis otosu tarafınca durdurularak eşimle bir arada Gümülcine Emniyet Müdürlüğü’ne gdolayıldüm. Burada, “Rapid test” yapmayı kabul etmediğim ve buna karşı çıkarak süratle aracımla gümrük alanından kaçtığım’ söylendi. Durumu anlatmaya çalıştım.”

“SAATLERCE GÖZALTINDA TUTTULAR, ASLA KABUL EDEMEYECEĞİM DAVRANIŞLAR GÖRDÜM”

Gümülcine Emniyet Müdürlüğü’de mana veremediği hukuka karşıt olaylar zinciri ile karşılaştığını aktaran Tahsin şunları kaydetti:

“Beni ve eşimi saatlerce Gümülcine Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tuttular. ondan sonrasında eşimi hür bırakarak beni, Dedeağaç’a nöbetçi Savcıya sevk edeceklerini söylemiş olduler. Savcının karşısına çıkacağım için uygun giyinmek istedim. Polis otosu ile meskenime giderek üzerimi değiştirdim. ondan sonrasında beni sirenler eşliğinde Dedeağaç otoyolu üzerinde bulunan gişelere kadar götürdüler. Burada sivil bir araca bindirdiler. Dedeağaç Savcılığı’na gitmemiz gerekirken, Ferecik kasabasında bulunan Kaçak Göçmen Kabul ve Kimlik Tespiti Merkezine götürdüler. Burada asla kabul edemeyeceğim davranışlar gördüm.”

KAÇAK GÖÇMEN MERKEZİ’NDE DE BERBAT MUAMELEYE DEVAM EDİLDİ

Kaçak Göçmen Kabul ve Kimlik Tespiti Merkezi’nde de insan haklarına alışılmamış muamele ve uygulamaların devam ettiğini belirten Tahsin, “Duvarda bulunan sabit metre ölçeği ile boyumu ölçtüler. Sabıkalı tabelası ile kayıt numarası oluşturdular. Uzunluk boy uzaktan ve yakından, gözlüklü gözlüksüz, maskeli maskesiz, düz ve yan profil fotoğraflarımı çektiler. İki elimin serçe parmaklarından tutun da, baş parmaklarıma kadar, avuç içlerimi, avuç içi yanlarını tekraren ışıklı aygıtta tarayarak izlerini kaydettiler. Bu da yetmedi, siyah boya sürerek yenidendan parmak izi aldılar. Akabinde bir krem sürerek yine baş parmaklarımın izlerini kaydettiler. daha sonra da bir evrak imzalattılar. Sorduğumda, ‘bu süreçlerin yapılması ve hakkınızda evrak oluşturulması için’ dediler. daha sonra da en değerlisi; ‘Savcı artık hür kalma sonucu verdi’ dediler ve 5 bin Euro da ceza makbuzunu elime tutuşturdular. Akabinde ise ‘Tutuksuz yargılanmak üzere artık buradan konutuna gidebilirsin’ dediler” diye konuştu.

“SUÇSUZUM ADALETE GÜVENİYORUM”

Kendi ülkesinde bu duruma düşecek hiç bir davranışta bulunmadığını söz eden Tahsin sonuna kadar hakkını arayacağını kaydetti. En kısa müddette olayın açıklığa kavuşması gerektiğini tabir eden Tahsin, “Ben bu muameleyi hak edecek hiç bir berbat davranışta bulunmadım. Rapid testi yapmayı reddetmedim, zira benden bu biçimde bir talepte bulunulmadı. Kaldı ki bir dava da görülmedi. Yani cürmüm daha belirli değil. Ben bir gazeteciyim. Ben bir kaçak göçmen yahut mülteci değilim, terörist asla değilim. Yaşadığım vatanıma kaçak girmedim. Hatasızım adalete güveniyorum” sözlerini kullandı.