• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Kazakistan’daki şovlarda 26 protestocu öldü

admin

Administrator
Administrator
Kazakistan’daki şovlarda 26 protestocu öldü
Kazakistan’da 3 gün süren tarihi artırım protestolarının bilançosu olayın akabinde ortaya çıkmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in, ülkenin bütün bölgelerinde anayasal tertibin bir daha sağlandığını açıklamasının akabinde İçişleri Bakanlığı’ndan da bahse ait bir açıklama yayınlandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kazakistan’da ilan edilen olağanüstü hal kapsamında güvenlik güçlerinin başlatmış olduğu operasyonun sürdüğü açıklandı.

Durumun denetim altına alındığı kaydedilen açıklamada, tüm kentlerdeki yönetim ve belediye binalarının temizlendiği ve ülke genelinde 70 denetim noktasının oluşturulduğu aktarıldı.

“STRATEJİK YERLER MUHAFAZAYA ALINDI”

Açıklamada, “Güvenlik güçleri, Almatı kentinde toplumsal nizamı sağladı, stratejik yerleri müdafaaya aldı. Caddelerde paklık operasyonuna devam ediliyor.” tabirine yer verildi.

26 PROTESTOCU ÖLDÜ

Terör tehlike düzeyinin “kritik kırmızı”ya çıkarıldığı kaydedilen açıklamada, protestoculardan 26’sının öldüğü, 18’inin de yaralandığı söz edildi.

Açıklamada, hadiselerde 3 binden çok kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

KAZAKİSTAN’I KARIŞTIRAN OLAYLAR

Kazakistan’ın batısında LPG’ye yapılan artırımlar ve sosyoekonomik durumun kötüleştiği nedeni öne sürülerek 2 Ocak’ta başlatılan protestolar, ülkenin öbür kısımlarına yayılmıştı.

Şovlarda güvenlik güçleri ile protestocular içinde çatışmalar yaşandı. Polis araçları ve askeri araçları ateşe veren, devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombasıyla müdahale etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.

Protestoların yayılması kararı evvel başşehir Parıltı Sultan, Almatı kenti ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edildi. Akabinde olağanüstü hal sonucunın ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.

Kazakistan’da, protesto şovları sırasında güvenlik güçlerinden 18’inin hayatını kaybettiği, 748’inin de yaralandığı açıklanmıştı.

TOKAYEV’İN YARDIM TALEBİ

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki mevcut durum niçiniyle üyesi oldukları KGAÖ ülke başkanlarından yardım istedi.

KGAÖ Kolektif Güvenlik Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda Kazakistan’a asker gönderildi.

KGAÖ’nün barış güçleri içinde Rusya Hava İndirme Kuvvetlerinin askeri ünitelerinin bulunduğu ve Kazakistan’a ulaştığı belirtilmişti.

KGAÖ, 2002’de Bağımsız Devletler Topluluğu üye ülkeleri Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ermenistan tarafınca hükümetler ortası askeri ittifak olarak kuruldu.