• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Macron: Popülist ve yabancı düşmanı bir Fransa istemiyorum

admin

Administrator
Administrator
Macron: Popülist ve yabancı düşmanı bir Fransa istemiyorum
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının akabinde Paris’te düzenlediği aktiflikte açıklamalarda bulundu.

“Yanılmayalım, çabucak hemen her şey bitmedi”

Seçimin birinci cinsinde yarışan Sosyalist Partisi’nin (PS) cumhurbaşkanı adayı Paris Belediye Lideri Anne Hidalgo, merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisinin adayı Valerie Pecresse ve Fransa Komünist Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Fabien Roussel’e takviyelerinden dolayı teşekkür eden Macron, “Yanılmayalım, çabucak hemen her şey bitmedi. Gelecek 15 gün ülke ve Avrupa için belirleyici olacak.” dedi.

“Yabancı düşmanı bir Fransa istemiyorum”

Macron, Fransa’nın iktisat, iklim ve tarım alanlarında bağımsız olması gerektiğine işaret etti.

“İslamcı ayrılıkçılıkla çaba eden Fransa istiyorum ancak Müslümanları ve Musevileri dinlerinin kurallarına bakılırsa yemelerini engelleyen Fransa istemiyorum. kuvvetli Avrupa’nın modülü olan Fransa istiyorum.” sözünü kullanan Macron, çok sağcı Marine Le Pen’i amaç alarak Fransa’nın müttefiklerinin popülist ve yabancı düşmanı olmasını istemediğini söylemiş oldu.

Öte yandan Le Pen de Fransız halkının kendisini ikinci çeşide geçmesi sağlaması niçiniyle onurlandığını belirterek seçimin birinci tipinde Macron’a oy vermeyenleri kendisine takviye vermeye çağırdı.

Macron ile Le Pen, ikinci cinse kaldı

Kamu yayıncısı France Info, Le Monde ve France 24’ün hazırlattığı sandık çıkışı anketine nazaran hiç bir aday, cumhurbaşkanı seçilebilmek için birinci cinste gerekli yüzde 50 salt çoğunluğu elde edemedi.

Buna göre, Macron oyların yüzde 28,1’sini alarak seçimin birinci tipinden birinci çıktı. Le Pen de yüzde 23,3 ile ikinci oldu.

Çok solcu aday Jean-Luc Melenchon yüzde 20,1, çok sağcı Eric Zemmour yüzde 7,2 ve merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisinin adayı Valerie Pecresse yüzde 5 oy aldı.

Yeşiller Partisinin Lideri ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Yannick Jadot yüzde 4,4 ve Sosyalist Partisinin (PS) adayı Paris Belediye Lideri Anne Hidalgo da yüzde 2,1 oyda kaldı.

Birinci çeşitte birinci iki sırayı alan Macron ve Le Pen, 24 Nisan’da düzenlenecek ikinci tıp oylamada yarışacak.