• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Microsoft’tan Satya Nadella, OpenAI ortaklığını nasıl canlı tuttu?

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
Sadece iki hafta önce Microsoft’tan Satya Nadella, San Francisco’daki eski bir konser salonunda düzenlenen başlangıç konferansında OpenAI’den Sam Altman’ın yanında duruyordu. Her ikisi de siyah kot pantolon giyiyordu; Bay Altman asker yeşili bir gömlek ve Bay Nadella ise koyu mavi gündelik kıyafetler giyiyordu.

“Sizi seviyoruz!” Bay Nadella, Bay Altman’a dönerek şunları söyledi:

Bay Altman, “Aaah,” diye yanıtladı.

Bay Altman, OpenAI’nin Microsoft ile olan ilişkisini “teknolojideki en iyi dostluk” olarak nitelendirdi. Şirketler, 2019’dan bu yana bir neslin en önemli teknik yenilikleri olabileceğine inandıkları gelişmiş yapay zeka sistemlerini geliştirmek için birlikte çalışıyor ve Microsoft, OpenAI’ye 13 milyar dolar yatırım yaptı. Birlikte Google’ın İnternetteki Hammerlock’unu yenmeyi planladılar.

Bu ilişki teste tabi tutulur. OpenAI’yi kontrol eden kar amacı gütmeyen kurul, Cuma günü şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Bay Altman’ı görevden aldığında, Microsoft, bu hareketin kamuoyuna duyurulmasından sadece birkaç dakika önce uyarılmıştı.

Son üç gün içinde Bay Nadella ortaklıktan vazgeçmeyeceğini açıkça belirtti ancak OpenAI’nin geleceği şüpheli olabilir. Ve Bay Nadella ve şirketi için utanç verici olabilecek bu an, sektördekileri hayrete düşüren kurumsal bir kas gösterisine dönüştü.

OpenAI yaklaşık bir yıl önce ChatGPT sohbet robotunu piyasaya sürdüğünden beri yapay zeka, ilaç keşfi veya çocuklara eğitim verme gibi önemli görevlerde kullanılabileceği umuduyla halkın hayal gücünü yakaladı. Aynı zamanda iş kayıplarına ve hatta otonom savaşa da yol açabilir. Ve bunu kim inşa ederse, bazı bilgisayar bilimcilerinin buhar motorundan bu yana en önemli yeni teknolojilerden biri olarak gördüğü şeyi kontrol edebilir.

Pazar akşamı, OpenAI yönetim kurulunun Bay Altman’ı görevden alma kararına sadık olduğunu söylemesinden birkaç saat sonra, Microsoft devreye girdi ve yönetim kurulunun kararının ardından OpenAI başkanlığından istifa eden Bay Altman ve Greg Brockman’ı işe aldı. Bay Nadella, ikilinin Microsoft için yeni bir yapay zeka araştırma laboratuvarı işleteceğini söyledi ve OpenAI’nin 700’den fazla çalışanının çoğu, Bay Altman’ın yeniden işe alınmaması halinde şirketten ayrılacaklarını ve hizmetlerini Microsoft’a sunacaklarını söyledi.

Bay Nadella, “Onlara başarılı olmak için ihtiyaç duydukları kaynakları sağlamak üzere hızla hareket etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi. söz konusu X’te, eski adıyla Twitter.

Microsoft ve OpenAI yorum yapmayı reddetti.

Bay Nadella’nın OpenAI’ye karşı agresif hamlesi çılgın bir hafta sonunu sonlandırdı. Bu durum, yapay zekayı büyük bir girişim haline getirmeye odaklanan teknoloji endüstrisi liderleri ile yapay zekanın tehlikeli olabileceğine inanan teknoloji topluluğunun giderek daha etkili hale gelen bir parçası arasındaki fay hattını ortaya çıkardı.

OpenAI yönetim kurulunun kilit üyelerinden biri, Bay Altman’ın, işleri öldüreceği korkusundan insanlık için bir tehdit oluşturabileceği inancına kadar yapay zekanın güvenliğine yeterince dikkat etmemesine rağmen şirketini büyütmek için çok hızlı hareket ettiğini hissetti.

Her ne kadar Bay Nadella ve şirketi, hafta sonu OpenAI’nin yönetim çöküşünü çözmeye yardımcı olmakta başarısız olsa da, San Francisco’daki startup üzerinde pek çok kişinin düşündüğünden daha fazla etkisi vardı.

OpenAI büyük olasılıkla Microsoft’un taahhüt ettiği 13 milyar doların yalnızca bir kısmını aldı, zira bu tutarın zamanla ödenmesi gerekiyordu; ancak anlaşmanın kesin şartları belirsizdi. Ayrıca Microsoft, kendisine OpenAI’nin en son teknolojisinin kopyalarını veren bir sözleşme imzaladı ve bir yıldan fazla süredir onunla çalışıyor. Microsoft, OpenAI’ye yapay zekasını oluşturmak için ihtiyaç duyduğu muazzam bilgi işlem gücünü sağladı

Tüm bunlarla Bay Nadella, çok fazla zaman veya para harcamadan Microsoft’ta OpenAI’yi yeniden inşa edebildi. OpenAI yönetim kurulunun, Bay Altman ve müttefiklerini yönetim kurulunda önemli değişikliklerle geri getirme yönündeki çalışanların baskısına boyun eğmesi de ihtimal dışı değil. Bay Nadella da bununla yaşayabilir.

Bay Nadella ile temas halinde olan ve şu anda Madrona Venture Group’ta çalışan eski bir Microsoft yöneticisi olan S. Somasegar, “Bu, dört gün boyunca yaşanan saçmalıkları unutmak gibi; Sam hâlâ Sam’dir ve gösteriyi o yönetiyor” dedi. “Burada ne olursa olsun sonunda kazanan Microsoft olacak.”

Microsoft için OpenAI’deki bir patlama, yapay zekayı tüm faaliyetlerine dahil etme planları açısından büyük bir risk oluşturdu. Microsoft, OpenAI’nin yüzde 49’una sahip ancak yönetim kurulu üzerinde doğrudan etkisi yok.

Microsoft, OpenAI üzerinde açık bir kontrole sahip olmamaya karşı bir önlem olarak OpenAI’nin fikri mülkiyet haklarını, ana sistemleri için kaynak kodunun kopyalarını ve eğitim verilerinden sonra sistemin sonuçlarını kontrol eden “ağırlıkları” veren sözleşmeler müzakere etti. Anlaşmayı bilen ve bunu kamuya açık olarak tartışma yetkisi olmayan üç kişi.

Bay Somasegar, “Bu, Microsoft için temel korumadır” dedi.

Bay Nadella, gergin durumu sakinleştirmek için Cuma öğleden sonra hızla OpenAI yönetim kuruluyla konuşmaya çalıştı. Microsoft’un OpenAI ile çalışmaya devam edeceğini ancak şirketten geriye ne kalacağının belli olmadığını söyledi.

Pazartesi günü Bloomberg TV’de yayınlanan bir röportajda Bay Nadella, Cuma gününden bu yana OpenAI’nin ikinci geçici CEO’su seçilen Emmett Shear ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Bay Nadella, “Emmett’e mesajım çok açık: ‘Hey, bakın, OpenAI’ye, onun misyonuna ve yol haritasına çok ama çok bağlıyız ve bize güvenebilirsiniz'” dedi.

Ayrıca Bay Altman’la çalışma konusundaki kararlılığını da yineledi. Bay Nadella, “OpenAI ile çalışmak istiyoruz ve Sam ile çalışmak istiyoruz” dedi. “Sam nerede olursa olsun Microsoft’la çalışıyor. Cuma günü de durum böyleydi, bugün de durum böyle ve yarın da durumun böyle olacağına kesinlikle inanıyorum.”

Bay Nadella, Bay Altman’ın görevden alınmasını OpenAI yönetim kuruluyla tartışırken kendisine “sorun yok” dendiğini ve Bay Altman’a güvenmeye devam ettiğini söyledi. Microsoft’un OpenAI’de yönetişim değişiklikleri yapmak için baskı yapacağını ekledi ancak bunların neye benzeyeceğini söylemedi.

Bay Nadella, “Sürprizler kötüdür” dedi.

OpenAI’deki yönetim kaosunun Microsoft’u zor durumda bırakacağından korkan Microsoft yatırımcıları, Bay Nadella’nın hamlesini memnuniyetle karşıladılar. Microsoft’un hisseleri Pazartesi günü yüzde 2’den fazla artışla rekor seviyeye ulaştı.

Bay Nadella ve teknoloji şefi Kevin Scott’ın, Bay Altman ve Bay Brockman ile yakın ilişkileri vardı. Bay Nadella ve Bay Altman birbirlerini 2018’de Sun Valley, Idaho’daki yüksek profilli Allen & Company konferansında tanıştıklarından beri tanıyorlar. O zamanlar OpenAI, güvenli yapay genel zeka oluşturmaya adanmış, kar amacı gütmeyen bir araştırma laboratuvarıydı.

Ancak OpenAI büyük miktarlarda pahalı bilgi işlem gücüne ihtiyaç duyuyordu. Yatırımcıları çekmek için hâlâ kar amacı gütmeyen yönetim kurulunun kontrolü altında olan, kar amacı güden bir şirket kurdu.

Microsoft, 2019 yılında OpenAI’ye yaptığı ilk 1 milyar dolarlık yatırımdan bu yana, çok daha küçük olan bu şirkete bir teknoloji kuluçka merkezi gibi davrandı. OpenAI, eski bir Microsoft yöneticisinin tanımladığı gibi bir kurt sürüsü gibi yalnızca yapay zekaya odaklanırken Microsoft, bulut bilişim ve yazılımdan bilgisayar oyunlarına kadar çeşitli işletmeleri yönetmek zorundaydı.

OpenAI artık Microsoft’un OpenAI’den çok daha fazlasına ihtiyacı olduğunu fark etti. Microsoft, OpenAI’ye güç veren muazzam bilgi işlem gücünü geliştirdi ve kullandı ve orada bir şeyler ters gittiğinde onu korumak için bir dizi yasal ve ticari anlaşma üzerinde müzakerelerde bulundu.

Microsoft, Ocak ayında tamamlanan 10 milyar dolarlık bir yatırım için aylarca pazarlık yapmıştı ve sahiplik hissesini yüzde 50’nin biraz altında tutmak için çalışıyordu. Anlaşmayı bilen üç kişiye göre şirket, diğer şeylerin yanı sıra çoğunluk kontrolünün şirketi antitröst incelemesine maruz bırakacağından korkuyordu. Ve Bay Nadella, OpenAI’nin yönetimine müdahale etmekten kaçındı.

Kaotik hafta sonu, iktidara sahip olmak için yönetim kurulunda bir koltuğa ihtiyacı olmadığını gösterdi.

Raporlamaya katkıda bulunanlar Cade Metz, Erin Griffith, Mike Isaac Ve Tripp Micklehepsi San Francisco’dan.