• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Nükleer silahın mucidi: ‘Eli kanlı’ Robert Oppenheimer’i tanıyın

admin

Administrator
Administrator
Nükleer silahın mucidi: ‘Eli kanlı’ Robert Oppenheimer’i tanıyın
Dünya son günlerde nükleer silahlanma tehditi altında.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Çernobil’i ele geçirmesi, aralıksız bombardımanları ve Ukrayna’nın direnişi derken, yeni bir “Hiroşima” hadisesi daha mı yaşanacak korkusu gündemde.

Putin’in Rus nükleer kuvvetlerine ‘hazır olun’ buyruğunun akabinde 3. Dünya Savaşı’nın eşiğine yaklaşıldı.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın nükleer kapasitesi olduğunu ve bunun Rusya için tasa verici olduğunu lisana getirdi.

O denli ki, nükleer savaş korkusu yaşayan Belçika halkı, eczanelere giderek fiyatsız verilen iyot tabletlerinden bir günde 32 bin adet aldı.

Tüm bu tehditler gündemdeyken, akıllara “nereden çıktı bu nükleer silah” sorusu da geldi.

Gözler, birinci nükleer silahın mucidine çevrildi. Pekala nükleer silah kimin fikriydi? Birinci nükleer silah ne vakit, kim tarafınca üretildi? İşte nükleer silahın babası Robert Oppenheimer hakkında bilmedikleriniz…

ROBERT OPPENHEİMER KİMDİR

Hiroşima ve Nagazaki taarruzlarında kullanılanlar dahil Dünya üzerinde yapılmış birinci 3 atom bombasının geliştiricisi Rober Oppenheimer, aslında bir fizikçi.

Albert Einstein olmak üzere biroldukca dünyaca ünlü bilim insanıyla birlikte çalıştı.

1940 yılına gelindiğinde Oppenheimer, Katherine Puening Harrison ile hayatını birleştirdi. Çift, 1941 ve 1944 senelerında doğan iki çocuğa sahip oldular.

“NÜKLEERİN BABASI”

Tam ismi Julius Robert Oppenheimer olan 22 Nisan 1904 doğumlu Yahudi kökenli ABD’li fizikçi, bilim ve teknoloji dünyasında “ilk nükleer bombanın babası” olarak anılıyor.

2. Dünya Savaşı sırasında ABD’nin nükleer bomba geliştirmek için oluşturduğu Manhattan Projesi’nin başına getirilen Oppenheimer, üniversitelerde dersler de verdi.

MANHATTAN PROJESİ

II. Dünya Savaşı periyodunda, Los Alamos Laboratuvarı’nın, daha sonrasında ise birinci nükleer silahları geliştiren gizli Manhattan Projesi’nin başkanlığını yapmasıyla dünyanın bahtını değiştirecek bir adım attı.

Manhattan Projesi ile insanlık tarihinin birinci atom bombası muvaffakiyetle üretilmiş ve bunun kararında 2. Dünya Savaşı’nın sonu getirilmişti. Fakat daha sonrasında sebep oldukları, tam bir kabus oldu.

Başta Almanya’nın geliştirmeye çalıştığı fakat sonunu getiremeden savaşı kaybettiği nükleer silah, bir savaş sırasında birinci ve son kez ABD tarafınca Japonya’yı caydırmak için kullanıldı.

TRİNİTY NÜKLEER TESTİ

Birinci atom bombası testi 16 Temmuz 1945’te New Mexico’daki Trinity tesislerinde muvaffakiyetle patlatıldı.

Birinci olay 6 Ağustos 1945 sabahı, ABD tarafında, Little Uzunluk (küçük çocuk) kod isimli uranyum tipi silahın Japonya’nın Hiroşima kentine atılmasıyla vuku bulmuştur.

Üç gün daha sonra ise Fat Man (Şişman adam) kod isimli plütonyum tipi silah tıpkı ülkenin Nagazaki kentine atılmıştır. Kullanılan bu silahlar sonucunda birden fazla sivil 132.000 kişi hayatını kaybetmiştir.

“DÜNYALARIN YOK EDİCİSİYİM”

Oppenheimer, birinci nükleer bomba denemesi daha sonrasında gördüğü görünüm için şu kelamları söz ediyor:

“Dünyanın artık tıpkı olmayacağını biliyorduk. Kimilerimiz güldü, kimilerimiz ağladı. Birçoğumuz sessizdik. Benim aklıma Hint yazılarından Bhadavad-Gita’dan bir satır geldi. Vişnu, Prens’i bakılırsavini yapmaya ikna etmeye çalışırken, onu etkilemek için epeyce kollu formuna girer ve şöyleki der: ‘Ben artık Vefat oldum, dünyaların yok edicisiyim.’ Sanıyorum o denli ya da bu biçimde hepimiz bunu düşündük.”

MUVAFFAKİYETTEN DOĞAN PİŞMANLIK

Oppenheimer devrin lideri Harry S. Truman’a: “Sayın lider, ellerimi kana bulanmış hissediyorum” dedi.

Harry Truman da erkeklerina, “tekrar bu adamı karşıma çıkarmayın” buyruğunu verdi.

HİDROJEN BOMBASINA KARŞI ÇIKTI

Savaş bitmiş oldukten daha sonra Oppenheimer, yeni oluşturulan ABD Atom Gücü Kurulu’nun tesirli Genel İstişare Komitesi’nin lideri oldu.

1949’da hidrojen bombasını yapması için teklif aldı. Oppenheimer buna şiddetle karşı çıktı ve hidrojen bombasının yapılmaması gerektiğini söyleyerek karşı hareketlerde bulundu.

KANSERE YAKALANDI

1965 yılında Robert Oppenheimer, gırtlak kanserine yakalandı. Devamındaki birkaç yıl kemoterapi bakılırsarek tedavisini sürdürdü. Soğuk bir şubat ayının 15. günü 1967 yılında komaya girdi ve 18 Şubat 1967 tarihinde, 62 yaşındayken yaşama veda etti.