• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Papa Franciscus, Kanadalı yerlilerden özür diledi

admin

Administrator
Administrator
Papa Franciscus, Kanadalı yerlilerden özür diledi
Papa Franciscus, Kanadalı yerli kümelerinden “Metis”, “Inuit” ve “First Nations” ile hafta başından bu yana görüşmelerinin akabinde Kanadalı piskoposların da iştirakiyle toplantı düzenledi.

“ÖFKE, UTANÇ VE ACI İÇİNDEYİM, ÖZÜR DİLİYORUM”

Papa Franciscus, Kanada’da Katolik Kilisesi’ne bağlı yatılı okullarda geçmişte çocuklara yapılan muamele karşısında “öfke, utanç ve acı” duyduğunu belirterek “Kilisenin birtakım üyelerinin içler acısı davranışları için Tanrı’dan af diliyor ve size tüm kalbimle acı çektiğimi söz etmek istiyorum. Ben de sizden özür dilemek konusunda Kanadalı Piskopos kardeşlerime katılıyorum.” sözlerini kullandı.

VATİKAN MEYDANINDA DANS ETTİLER

Katoliklerin manevî başkanı, yerlilere yakınlığını belirtmek üzere bu yıl ortasında Kanada’ya gitmeyi planladığını söylemiş oldu.

Bu ortada Papa ile toplantıdan çıkan yerli kümeleri, kendilerine mahsus kıyafetleriyle Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus Meydanı’nda müzikler söyleyip dans etti.

KANADA’DA KİLİSEDEN “KÜLTÜREL ≈”

Mevzuyu soruşturan Kanada’daki Hakikat ve Uzlaşma Komitesi, 1831-1996 periyodunda faaliyet gösteren kiliseye bağlı yatılı okullar hakkındaki çalışmasını 2015’te tamamlamış ve 4 bin sayfalık rapor yayımlanmıştı. Komite, yaşananları “Kültürel soykırım” olarak tanımlamıştı.

4 BİNDen çok ÇOCUK İSTİSMAR VE İHMAL KURBANI

Kelam konusu raporda, en az 4 bin 200 yerli çocuğun bu okullarda istismar ya da ihmal kararı öldüğü belirtilmişti.

Kanada’da Katolik Kilisesi’nin denetimindeki yatılı kilise okullarından kimilerinin bahçesinde, resmi kayıtlarda olmayan fazlaca sayıda çocuk mezarı bulunmuştu.

TRUDEAU BİRKAÇ SEFER ÖZÜR DİLEDİ

Hakikat ve Uzlaşma Kurulu raporundan daha sonra yerli halktan tekraren özür dileyen Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 2017’de Vatikan’a yaptığı resmi ziyarette Papa’dan da özür talep etmişti.

Kanada’daki Katolik kuruluşlar, yatılı kilise okullarında yaşanan trajedi için özür dilemiş lakin Vatikan’dan bugüne kadar ses çıkmamıştı.