• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Patronunuz bir uygulama olduğunda

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
zor değil mi Esnek ekonominin en az hoş yeniliklerinin ve bunları mümkün kılan teknolojinin giderek daha fazla sektöre ve işe nasıl nüfuz edebileceğinden korkmak – “her şeyi süperleştirmenin” düzenli istihdamı ortadan kaldırmak anlamına gelmediği ve onu yalnızca her zamankinden daha devasa çalışmaya zorladığı bir gelecek. Başkan Obama altında Çalışma Departmanında görev yapan ve daha sonra Brandeis Üniversitesi’nde Heller Sosyal Politika ve Yönetim Okulu’nun dekanı olarak görev yapan David Weil, işin genişlemesini “çatlak” olarak adlandırdığı daha büyük bir hikayenin parçası olarak görüyor. Şirketler 20. yüzyılın ortalarında üretimi yurt dışına taşımaya başladıklarında, bunu kısmen diğer ülkelerdeki daha ucuz işgücüne erişim elde etmek için yaptılar. Kısa süre sonra benzer bir şeyi evde yapmanın yollarını buldular, geçmişte kendi işçi havuzlarına ait olan rolleri dışarıdan temin ettiler. Örneğin, Apple gibi bir teknoloji şirketindeki hademeler, geçmişte doğrudan çalışanlar olabilir ve akranlarına benzer haklara sahip olabilir. Artık kendi çalışma politikalarıyla – kendileriyle ofislerini temizledikleri şirket arasındaki yasal bağları kopararak veya en azından gevşeterek – bir temizlik servisinde istihdam edilebilirler.

Weil, Uber ve Lyft gibi şirketlerin “hiper çatlak” olduğunu düşünüyor. Tüm sürücülerini bağımsız – teorik olarak farklı işlere ve farklı faydalara erişime sahip insanlar – olarak kategorize ederek ve kendilerini bu işçilerin faaliyet göstermesini sağlayan yalnızca yönetim sistemleri olarak tasvir ederek işgücü maliyetlerini en aza indirirler. Ancak, bu işin hemen hemen her yönü üzerindeki güçleri göz önüne alındığında, çoğu kişi bu markaları bir yönetim sisteminden çok bir istihdam sistemi olarak görüyor. Weil, “Platform dünyasında aynı anda pek çok şey istiyorlar” diyor. “Ürün yeniliği, hizmet ve teslimat açısından hedefler ne olursa olsun, ürün ve hizmet üzerinde mümkün olduğunca fazla kontrol istiyorlar, ancak bir işverenin karmaşık sorunlarını istemiyorlar.”

Bu özel çatlağın derinliği – bu platformların işçiler üzerindeki kontrolü en üst düzeye çıkarırken onlara karşı yükümlülükleri en aza indirgemesi – yasanın işçileri nasıl kategorize etmesi gerektiği konusunda birkaç savaşı ateşledi. Mahkemelerde ve parlamentolarda, işçiler ve emek savunucuları teknoloji şirketlerine ve ticari çıkarlara karşı mücadele ettiler. İkincisi birçok zafer elde etti. 34 eyalette, özellikle Ulaştırma Ağı Şirketlerini (TNC’ler) bazı eyalet ve yerel çalışma standartlarından muaf tutan yasalar çıkarıldı. Artık Angi Inc. tarafından satın alınan hazır çalışma platformu Handy, uygulamalarda veya platformlarda iş bulanların daha kolay bir şekilde bağımsız çalışan olarak kabul edilmesini sağlayacak mevzuatı destekledi; 10 eyalette artık bu tür “pazar yeri platformu” yasaları var. Ve büyüyen, iyi finanse edilen bir emek lobisi platformu olan Coalition for Workforce Innovation, çalışanların ve bağımsız yüklenicilerin ötesinde üçüncü bir emek sınıflandırmasını savundu. Bu kategori, basitçe İşçi Esnekliği Anlaşması adı verilen bir sözleşmeyi imzalayan işçiler tarafından oluşturulabilir; bu sözleşmede, asgari ücret gibi korumaları, dışarıdan iş alabilmek için takas ederler – ve bu nedenle, tartışmaya göre, platformlar, parça parça özgürlük verir. işçileri çekmek için çeşitli ikramiyeler ve avantajlar.

Tüm bunlara en güçlü alternatif, Dynamex Operations West adlı bir California kurye ve dağıtım şirketine karşı açılan toplu dava sırasında ortaya çıkan “ABC testi” adlı bir standarttır. 2004 yılında Dynamex, tüm sürücülerini tam zamanlı çalışanlardan bağımsız yüklenicilere dönüştürdü. Sonunda, pek çok davadan sonra, Kaliforniya Yüksek Mahkemesi, davacılar için bir alt mahkeme kararını onaylamak için – işçileri bağımsız olarak sınıflandırmak için yüksek bir çıta belirleyen – ABC testine güvendi ve bir dizi politika eylemi başlattı. Eyalet yasama organı, ABC testini yasaya dönüştürmek için bir önlem aldı. Yanıt olarak, Uber, Lyft ve Instacart gibi çok uluslu şirketler, sürücülerini sınırlı sosyal haklar alan bir işçi kategorisine yerleştirecek olan bir devlet oylaması tedbiri olan Önerme 22 için baskı yaptı. Teklif 2020’de kabul edildi, ancak yasal zorluklarla engellendi. Bu savaşın versiyonları ülke genelinde eyaletlerde ve hatta ulusal düzeyde gerçekleşti. Temsilciler Meclisi, federal ABC testini de benimseyen sendikalaşmaya odaklanan bir yasa tasarısı olan PRO Yasasını iki kez geçti; 2019 ve 2021’de iki kez Senato’da çürüdü. Bu yılın Şubat ayında üçüncü kez lanse edildi.

Aynı zamanda, çok çeşitli toplu çalışma düzenlemeleri genişlemeye devam etti ve onları düzenlemeye veya tanımlamaya yönelik çoğu adımı geride bıraktı. Bu alandaki en yeni platformların çoğu, esnek çalışmanın sorunlarını çözmek için toplu çalışmanın araçlarını kullanarak esneklik ve güvenlik arasındaki boşluğu kapatma girişimleri olarak ortaya çıkıyor. Wonolo adlı bir platformun kurucusu olan Yong Kim, bana işçileri korumak için yeni bir model geliştirmeyi umduğunu söyledi. Kim, gençken Güney Kore’den Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi ve Yardım Aranıyor tabelaları olan mağazalara girdiğini ancak geri çevrildiğini hatırlıyor – “Bir benzin istasyonunda iş bulamadım,” dedi, “yol yüzünden Baktım ve konuşma şeklim.” Platformu, çalışanları nöbetçi personele ihtiyaç duyan şirketlerle buluşturuyor. “Çoğu esnek ekonomi tabanlı platform, çalışanları tüketicilerle buluşturuyor” diyor. “Birinin evine teslim edilen yiyeceklere ihtiyacı varsa, onları kullanır. Bizim durumumuzda, bir taraf aslında bir şirkettir. Hello Fresh ve Coca-Cola gibi işçilerin refahını da düşünmek zorunda olan şirketler var. Onu yeni bir şekilde tasarlayabilir ve etrafında yenilik yapabilir miyiz?