• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Roma’daki lokal seçimlerde Müslüman ve Türk adaylar da yarışta

admin

Administrator
Administrator
Roma’daki lokal seçimlerde Müslüman ve Türk adaylar da yarışta
Ülkede yarın ve pazartesi günü 10 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren kısmi lokal seçimde yaklaşık 2,5 milyon kişi başşehir Roma’nın Belediye Lideri ve belediye meclis üyelerini belirlemek üzere oy kullanılacak.

SOL PARTİDE MÜSLÜMAN VE TÜRK ADAYLAR

Sol tandanslı Demos Partisi (Demokrasi Dayanışması) listelerinden Roma Belediye Meclis Üyeliğine başörtülü birinci aday Mariam Ali ve Roma ikinci bölge belediye meclisine aday olan Emin Öztürk, seçim öncesinde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

“ROMA’DA BAŞÖRTÜLÜ BİRİNCİ ADAYIM”

İtalya’da doğup büyüyen Ali, adaylığıyla prensip imza attığını belirterek “Roma’da başörtülü birinci adayım ve bu sahiden gurur duyduğum bir şey. Benim üzere öbür bayanlara da örnek olmak istiyorum. Onların kendilerini aşağıda görmemeleri ya da yargılanmış üzere hissetmemeleri için teşvik etmek istiyorum. Sahip oldukları tüm haklarla ilerlemeleri için gerekli her adımı atmaları lazım. Ben de bu hakkımı kullandım bir Romalı İtalyan vatandaşı olarak.” diye konuştu.

“EN ÇOK KONUŞULAN YAŞIM OLDU”

İtalyanların adaylığını âlâ karşıladığını lisana getiren Ali, sözlerini kullandı.

“GENÇLERİN VE ÇOCUKLARIN PROBLEMLERİNİ BİLİYORUM”

Ali, birtakım İtalyanların kendisine bu biçimde bir adaylık için deneyiminin az olduğunu söylemiş olduklerini aktararak “Onlara aslında bu alanda daima faal olduğumu, ailemle dinler ve kültürler ortası buluşmalara katıldığımı, üniversitedeki gençlerin sıkıntılarını bildiğimi, 20 yaşında olduğumdan liseden de yeni çıkmış sayıldığımı, oralardaki 13-14 yaşındaki çocukların da sıkıntılarını bildiğimi belirtiyorum.” dedi.

“PEK ÇOK İTALYAN, YABANCILARIN SIKINTILARIN BİLMİYOR”

Bunlara ek olarak yabancı kökenli olması niçiniyle İtalya’daki yabancıların karşılaştığı meseleleri da düzgün bildiğini anlatan Mariam Ali, “Bu, bir katma paha benim için. Zira bir epey İtalyan, birinci elden karşılaşmadıkları için aslında yabancıların sıkıntılarını bilmiyor. ötürüsıyla onlar, daima ikinci plana itiliyorlar. Bu problemler aslında ikinci plana itilmemeli.” değerlendirmesinde bulundu.

“AİLEM, MISIR KÜLTÜRÜNÜ DE ÖĞRETTİ”

İtalya’da doğup büyümesine karşın Mısırlı köklerini de bildiğini lisana getiren Ali, şunları kaydetti:

“Ailem Mısırlı. Biz burada ikinci nesiliz ve İtalyan’ız. İkinci sınıf İtalyan değiliz. Ben Roma’da doğup büyüdüm, İtalyan’ız. Ailem, bana benim kökenlerim olan kültürü de öğretti. Kendi külçeşidinizü müdafaaya devam etmek de bir haktır. Ben İtalyan’ım, Burada yaşadım, burada okudum ve Roma’ya İtalya’ya katkımı sunmayı umuyorum.”

“BURADA BİR BİLDİRİ VERMEK İSTİYORUM”

Ali, başörtüsünün çok sağ çevrelerce “provakasyon” olarak kıymetlendirilmesine, “İtalya’nın demokratik ülke olduğu” karşılığını verdiğini belirterek “Burada bir bildiri vermek istiyorum. Sağı destekleyen ve başörtüsünün ardında Arap Müslüman bayanlar için ileti varmış ve onlar hiç bir şey yapamazmış üzere düşünenlere, adaylığımla düşündüklerinin yanlış olduğunu göstermek istiyorum. Televizyonda duyduklarınız büsbütün yanlış. Şayet hakikati söyleseler ben de onlara katılırdım ancak bu hakikat değil ve bu iletisi vermek istiyorum.” dedi.

Instagram ve Tiktok üzere dijital toplumsal mecralarda 300 bin kadar takipçisi olan Mariam Ali, bu durumun kendisine yardımcı olduğunu ve epey daha evvelinde tanınmasını sağladığını tabir etti.

EMİN ÖZTÜRK: “MÜSLÜMAN VE GÖÇMEN HAKLARI İÇİN UĞRAŞACAĞIZ”

18 yıldır yaşadığı Roma’da ikinci bölgede belediye meclis üyeliğine aday olan restoran işletmecisi Emin Öztürk de Avrupa genelinde yükselen göçmen aksisi çok sağın aksiyonlarına İtalya’da da rastlandığını belirterek “Dünyanın her yerinde bu cins şeyler oluyor. Biz de bunun gayretini verebilmek için göçmenler ismine, kendi arkadaşlarımızla bunun değerlendirmesini yaptık; Roma belediye seçiminde ikinci bölgede aday listesine girmiş bulunmaktayım.” dedi.

Seçimi kazanması halinde kendi seçim bölgesi için projelerinin hazır olduğunu aktaran Öztürk, “Müslüman kökenli olduğum için Müslümanlara yönelik projemiz var. İnşallah seçildikten daha sonra biz bunu lisana getireceğiz. Türkiye’den geldiğim için Türkiye’den gelen öğrencilerin problemlerini birebir bildiğim için Roma belediyesinden onlara ilişkin yurt alma teşebbüsümüz olacak. Umarım bu mevzuda da başarılı oluruz.” diye konuştu.

Gerekli dayanağı bulduklarını lisana getiren Öztürk, “Müslümanlara ve göçmenlere ilişkin hakları elde etmek için uğraşacağız.” diye konuştu.

Öztürk, seçim bölgesinde restoranı yardımıyla tanındığı adaylığını duyanların da tebrik için geldiğini anlattı.