• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Savaş ortamından kaçan Rusların adresi Sırbistan

admin

Administrator
Administrator
Savaş ortamından kaçan Rusların adresi Sırbistan
Rusya-Ukrayna savaşından daha sonra Ukrayna’daki çatışma ortamından kaçan Ukraynalılar Avrupa’nın çeşitli ülkelerine sığındı.

Batı yaptırımlarına maruz kalan ve kısmi seferberlik ilan edilen Rusya’da ise bu durumdan kaçan Ruslar’ın sığındıkları adres Sırbistan oldu.

Sırbistan’da yeni bir hayat

Sırbistan’ın başşehri Belgrad ve en büyük kentlerinden Novi Sad’ı yeğleyen Ruslar, bu kentlerde aile ve çocuklarıyla birlikte yeni bir hayata adım atıyor.

AA’nın haberine bakılırsa Rusya’ya yaptırım uygulamayan Sırbistan, Rus göçmenler için ülkü bir ülke olurken, iki ülke içindeki vizesiz geçiş ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rusya vatandaşlarına yönelik uyguladığı şartların da Rusların Sırbistan’a yerleşmesinde kilit rol oynadığı tabir ediliyor.

“The Economist: World Ahead” isimli mecmuanın editörlerinden Zikica Milosevic, şubattan bu yana 104 binden çok Rusya vatandaşının Sırbistan’da yaşamak için müracaatta bulunduğuna işaret ederek, Rusların Ukrayna’daki savaştan evvel de Sırbistan’a geldiğini söylemiş oldu.

“Ülkedeki atmosferden ve seferberlikten uzaklaşmak isteyenler”

Sırbistan’da 8 bin 500 Ukraynalı göçmenin de bulunduğunu aktaran Milosevic, “Savaştan evvel gelen Ruslar ekseriyetle kalabalıktan kaçan beşerler. Buradaki az nüfus ve özgürlük onların sevdiği şeyler. Savaştan daha sonra gelenler ise çoklukla ülkedeki atmosferden ve seferberlikten uzaklaşmak isteyenler.” dedi.

Milosevic, birfazlaca Rusya vatandaşının işi niçiniyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını belirterek, “Yabancı firmalar için çalışan bireyler uygulanan yaptırımlar niçiniyle maaş kartlarını Rusya’da kullanamıyor. Sırbistan’da ise kullanabiliyor. Başka en kıymetli etken ise lisan. Rus bir kişi Sırpçanın yüzde 70’ini anlayabiliyor.” diye konuştu.

Sırpların Ruslardan epeyce Ukraynalılar ile benzerlik gösterdiğine işaret eden Milosevic, “Sırbistan’ın Sovyetler’i andırdığını söylüyorlar. İklim de daha yakın.” tabirlerini kullandı.

“Savaşın bitmesini istiyorum”

Rusya’nın başşehri Moskova’dan iki çocuğuyla Novi Sad’a gelen Jevgenija Kapinos da ülkesini Ukrayna’daki savaş başladığında terk ettiğini anlatarak, “Martta geldik. Kendimi korkmuş ve inançsız hissettim. Saçma kararlar alan bir ülkede çocuklarımın bir geleceğinin olacağını bakılırsamedim.” dedi.

Rusya’da kendisini “kafeste” hissettiğini söz eden Kapinos, “İşim niçiniyle Türkiye, Bulgaristan ve Sırbistan içinde seçim yapmalıydım. Bulgaristan, AB’de olduğu ve evrak süreçleri uzun sürdüğü için eledim. Türkiye ve Sırbistan içinde da otomobille seyahat için daha uygun olduğundan burasını tercih ettim.” diye konuştu.

Kapinos, 9 ve 14 yaştaki iki oğlunu da okula kaydettirdiğini belirterek, “Sırbistan’a konutumuzda üzere hissettirdiği için teşekkür ediyorum. Burada beşerler daha yavaş ve hayat da yavaş akıyor. Başta bu beni rahatsız etti fakat vakit içinde ben de ritme ayak uydurdum.” tabirlerini kullandı.

Ukrayna’daki savaş için Ukraynalılar ile birebir hisleri paylaştığını söyleyen Kapinos, “Savaşın bir an evvel sona ermesini temenni ediyorum çünkü, savaş ne Ukrayna ne de Rusya’ya yeterli bir şey getirdi.” dedi.

Ruslar, Sırbistan’da kalmak istiyor

Novi Sad’da 8 yıldır yaşayan bir öteki Moskovalı Sofija Sabovljev ise danışmanlık işiyle uğraştığını, özellikle Rusya’dan gelenlere yardımcı olduğunu söylemiş oldu.

Mart ayından bu yana Sırbistan’da firma açmak isteyen Rusların da çok yüksek sayıda olduğuna işaret eden Sabovljev, “Savaştan evvel daha fazlaca gayrimenkul ile ilgileniyorlardı. Şimdilerde ise Ruslar daha epeyce banka hesabı açabilmek ve maaş kartlarını kullanabilmek için buraya geliyorlar.” sözlerini kullandı.

Sabovljev, birçoğunun ömrünün geri kalanını Sırbistan’da geçirmeyi planladığını belirterek, savaşın sona ermesi durumunda da Rusya’ya geri dönmek istemediklerini kaydetti.

ülkedeki atmosferden ve seferberlikten uzaklaşmak isteyenler