• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Silvio Berlusconi’nin Vladimir Putin’le ilgili kelamları tartışılıyor

admin

Administrator
Administrator
Silvio Berlusconi’nin Vladimir Putin’le ilgili kelamları tartışılıyor
İtalya’nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ile diyaloğu gündem oldu.

Forza Italia (FI) partisi önderi Berlusconi’nin, Putin ile tekrar irtibata geçtiğine ve hediyeleştiklerine dair ses kaydı ortaya çıktı.

Putin ile yakın dostluğu herkes tarafınca bilinen Berlusconi’nin, dün partisinin, parlamenterleriyle yaptığı kapalı küme toplantısında sarf ettiği belirtilen kimi kelamlar ülkede gündem yarattı.

“Putin bana 20 şişe vodka ve fazlaca güzel bir mektup gönderdi”

La Presse ajansının sitesinde yayınlanan ses kaydına göre Berlusconi, “Ben Lider Putin ile bir daha ilişki kurdum. Benim doğum günüm ötürüsıyla bana 20 şişe vodka ve fazlaca güzel bir mektup gönderdi. Ben de kendisine Lambrusco şişeleri ve tıpkı biçimde güzel bir mektup gönderdim. O, beni birinci 5 dostundan biri olarak açıklamıştı.” tabirlerini kullandı.

“Basına anlatılırsa felaket olur”

Söz konusu kayıtta, “Rus bakanlar, bir fazlaca kere farklı etkinliklerde bizim onlarla savaşta olduğumuzu söylemiş olduler zira Ukrayna’ya silah ve mali yardım yapıyoruz. Ben şahsi olarak görüşümü açıklayamam zira basına anlatılırsa bu felaket olur lakin ben çok, epeyce lakin fazlaca kaygılıyım.” sözleri yer aldı.

ANSA ajansının haberinde de Berlusconi’nin birebir görüşmede, Ukrayna’nın NATO’ya girmesine dair değerlendirmelerde bulunmuş olabileceği, bu biçimde bir şeyin gerçekleşmesi halinde bunun “dünya savaşı” manasına gelebileceğini söylemiş olduği tabir edildi.

Berlusconi’den yalanlama: Yalnızca bir hikaye

Söz konusu ses kaydının basına düşmesi, ülkede gündem olurken, Berlusconi ve partisi FI’den yalanlama geldi. Meclis çıkışında gazetecilerin bu kelamları sorması üzerine Berlusconi, “Putin ile bir daha temas mı kurdum? Hayır, yalnızca bir öykü.” dedi.

FI Lider Yardımcısı Antonio Tajani bir açıklama yaparak, “Putin’in Berlusconi’ye doğum günü armağanı olan şişeler mi? Bu eski bir öykü, 2008’den.” dedi.

Bu ortada, birtakım basın organlarında da Berlusconi’nin 29 Eylül’de 86’ıncı yaşını, Putin ise 7 Ekim’de 70’inci yaşını kutladığına dikkat çekildi.

“Zelensky hükümetinin yerine öteki güzel beşerler…”

Silvio Berlusconi, 23 Eylül’de de bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Putin’in Ukrayna’da “savaşa itildiğini” tabir ederek, şunları söylemişti:

“Aslında askerlerin bir haftada Kiev’e girmesi ve Zelensky hükümetinin yerine öteki uygun beşerler getirip bir hafta daha sonra geri gelmesi gerekiyordu. Bunun yerine Batı’nın her türlü silahıyla donatılmış beklenmedik bir direnişle karşılaştılar.” yorumunu yapmıştı.

Forza Italia önderinin bu kelamları de o devir tartışma konusu olmuştu.

Son açıklamalarına reaksiyonlar gecikmedi

Anamuhalefetteki Demokratik Parti’nin (PD) başkanı Enrico Letta da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Berlusconi’nin tabirlerine reaksiyon gösterdi.

Letta, “Bu latife değil. İtalya’nın bu yeni çoğunluk partileriyle Rusya’ya karşı bilinmeyen bir pozisyona kayma riski var.” tabirini kullandı.

5 Yıldız Hareketi başkanı Giuseppe Conte, Berlusconi’nin tabirlerine reaksiyon gösteren isimlerden oldu.

Conte: Duvara toslayacaklar

Conte de ülkede kurulması beklenen sağ koalisyon hükümetinin bu açıklamalar doğrultusunda ilerlemesine müsaade vermeyeceklerine işaret ederek, “Parlamentoya yeni sunulan kürtaj zıddı yasa tasarısı, Berlusconi’nin Putin ile balayı… İtalya’yı bu tarafta yönetmek istiyorlarsa duvara toslayacaklar.” yorumunu yaptı.

Berlusconi ve partisi FI’nin, ülkede 25 Eylül’de yapılan seçimlerden zaferle çıkan Giorgia Meloni’nin liderliğindeki sağ ittifakın kuracağı hükümette yer alması bekleniyor.