• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

TSMC önümüzdeki 4 yıl içinde ABD'de 100 milyar ABD doları yayınlayacak

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
Dünyanın en büyük çip üreticisi olan Tayvan Yarıiletken Üretim Şirketi, üretim kapasitesini genişletmek ve en gelişmiş yarı iletken süreçlerini Arizona'ya getirmek için önümüzdeki dört yıl içinde ABD'de 100 milyar ABD doları harcamayı amaçlıyor.

TSMC genel müdürü CC Wei, muhtemelen Pazartesi günü Beyaz Saray'daki Başkan Trump ile yapılan bir performans sırasında yatırım ve üretim planlarını sunacak, planlar açıklanmadığı için anonimlik istenen iki tanıdık kişi söyledi.

Yatırım, yarı iletkenlerin yerli üretimini iyileştirmek için yıllarca süren çalışmalardan sonra gerçekleşir. Endüstrinin eski Trump yönetimi sırasında başladığını ve Yonga Yasası'nın yönetim teklifiyle benimsenmesiyle birlikte, ABD'yi otomobillerden iPad'e kadar her şeyle ilgilenen küçük elektronikler için Asya'ya daha az bağımlı hale getirmeyi amaçlayan bir çapraz taraf tasarısı idi.

Yatırım daha önce The Wall Street Journal tarafından bildirildi.

Son on yılda, TSMC çip üretimi pazarını gerginliğe sürükledi. Tayvan'da yoğunlaştı ve Washington'daki ABD'nin ileri cipslere erişimini kaybedebileceği endişelerini dile getirdi çünkü Pekin Çin'in bir parçası olarak adayı yeniden ele geçirmek istiyor.

Cips Yasası'ndan sonra TSMC, Arizona'da üç fabrikanın inşasına 65 milyar ABD doları yatırım yapmayı üstlendi. Bunu Amerika Birleşik Devletleri'ne getirmek için kullanılabilir hale getirdiği üretim süreci, Tayvan'da ürettiğinden daha az gelişmiş çipler yapan eski bir teknolojidir. Projeyi desteklemek için 6.6 milyar ABD doları federal finansman aldı.

Ocak ayında göreve başladığından beri Bay Trump, daha gelişmiş üretim süreçlerini ABD'ye getirmek için TSMC'ye baskı yaptı. Tayvanlı cipslerde yüzde 100 tarifeleri tehdit etti ve TSMC gibi şirketlerin Almanya'da daha fazla cips yapmasına neden olmadıkları için Cips Yasası'nı eleştirdi.

TSMC ve Tayvanlı yetkililer Bay Trump'ın tehditlerine tepki vermeye çalıştılar. Ocak ayında, Bay Wei, TCMC'nin yapabileceği yatırımlar hakkında Ticaret Sekreteri Howard Lutnick ile bir araya geldi. TSMC'nin Silikon Vadisi ikonunun üretim etkinliklerini üstlendiği bir anlaşma ile ABD çip üreticisi Intel'e yatırım yapma olasılığını incelediler. Tayvanlı yetkililer de Washington'a gitti ve ABD'ye yatırım yapmak için anlaşmalar yaptı.

Ancak Bay Trump, şirket ve Tayvan Hükümeti üzerindeki baskısını sürdürdü. Şubat ayında Beyaz Saray'ın basın toplantısında, Bay Trump şunları söyledi: “Tayvan çip işimizi aldı. Intel'imiz vardı. Çok iyi kesen bu harika şirketlerimiz vardı. Biz götürüldük ve bu işi geri istiyoruz. ABD'ye geri dönmek istiyoruz ve geri getirmezseniz, çok mutlu olmayacağız. “

Pazartesi günü ortaya çıkmasıyla TSMC, Beyaz Saray'ı ziyaret eden ve yatırım yükümlülüklerine giren bazı şirketlerin en son şirketleri olacak. Ocak ayında Openai, Oracle ve Softbank önümüzdeki dört yıl içinde veri merkezleri için 500 milyar ABD doları yayınlama sözü verdi. Geçen ay, Apple'ın genel müdürü Tim Cook, şirket dört yıl boyunca 500 milyar dolar geçirmeden önce Bay Trump ile bir araya geldi.

Bir TSMC sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “2020'de Başkan Trump'ın vizyonu ve desteği sayesinde, Pazartesi günü yaptığı açıklamada bir TSMC sözcüsü. Diyerek şöyle devam etti: “Başkanla tanışma ve yarı iletken endüstrisindeki inovasyon ve büyüme için ortak vizyonumuzu tartışmayı dört gözle bekliyoruz.”