• Forumumuza Moderatörlük ve İçerik Ekibi Alımları Başlamıştır. Başvuru İçin "Zeo" İle İrtibata Geçebilirsiniz.

Yapay zeka ve eğitim: Sohbet robotları yakında çocuklarınıza ders verebilecek mi?

Teletabi

Administrator
Yetkili
Administrator
Khan Academy'nin CEO'su Sal Khan, geçen baharda heyecan verici bir TED konuşması yaptı ve yapay zeka sohbet robotlarının yakında eğitimde devrim yaratacağını öngördü.

Kâr amacı gütmeyen eğitim grubu milyonlarca öğrenciye çevrimiçi dersler veren Bay Khan, “Eğitimde şimdiye kadar görülen belki de en büyük olumlu değişimi gerçekleştirmek için yapay zekayı kullanmanın eşiğindeyiz” dedi. “Ve bunu, gezegendeki her öğrenciye yapay zekaya sahip ama harika bir kişisel öğretmen vererek yapacağız.”

Bay Khan'ın özel ders verme robot konuşmasının videoları milyonlarca görüntülemeye ulaştı. Çok geçmeden Google CEO'su Sundar Pichai'nin de aralarında bulunduğu önde gelen teknoloji yöneticileri de benzer eğitim tahminlerinde bulunmaya başladı.

Bay Khan'ın robotlara ders verme vizyonu, Silikon Vadisi'nin onlarca yıllık bir hayalini gerçekleştirdi: dersleri her öğrenciye anında uyarlayan otomatik öğretim platformları. Taraftarlar, bu tür sistemlerin geliştirilmesinin, çocuklara, insan öğretmenlerin yapabileceğinden daha hızlı ve verimli bir şekilde ilgili, bireyselleştirilmiş eğitim sağlayarak okullardaki başarı boşluklarının kapatılmasına yardımcı olacağını savunuyorlar.

Bu tür ideallerin peşinde olan teknoloji şirketleri ve hayırseverler, yıllar boyunca okulları her çocuk için bir dizüstü bilgisayar almaya teşvik etti, video eğitim platformlarını destekledi ve öğrencilerin derslerini kişiselleştiren öğrenme uygulamalarına fon sağladı. Bazı çevrimiçi matematik ve okuryazarlık müdahalelerinin olumlu etkileri olduğu bildirildi. Ancak birçok eğitim teknolojisi çabasının, akademik başarı farklarını önemli ölçüde kapatmada veya lise mezuniyet oranları gibi öğrenci sonuçlarını iyileştirmede başarısız olduğu gösterilmiştir.

Şimdi, biyolojik sorulara yanıtlar sağlayabilen ve insana benzeyen kitap raporları üretebilen ChatGPT gibi üretken yapay zeka araçlarının çoğalması, otomatik öğretime yönelik yenilenen heyecanı körüklüyor; eleştirmenler eğitim botlarının bunu yaptığına dair henüz bir kanıt olmadığı konusunda uyarsa da Eğitimi daha iyiye doğru değiştirin.

Khan Academy ve Duolingo gibi çevrimiçi öğrenme platformları, GPT-4'ü temel alan yapay zeka sohbet robotu eğitmenlerini kullanıma sundu. Bu, OpenAI tarafından geliştirilen, büyük metin veritabanları üzerinde eğitilen ve kullanıcı girişine yanıt olarak yanıtlar üretebilen büyük bir dil modelidir.

Bazı teknoloji yöneticileri, zamanla robot öğretmenlerin de tıpkı sevgili insan öğretmenler gibi bireysel öğrencilere yanıt verebileceğini ve onlara ilham verebileceğini öngörüyor.

OpenAI başkanı Greg Brockman geçen yaz “Possible” podcast'inin bir bölümünde “Her öğrenciye böyle bir öğretmeni istedikleri zaman, 7/24 ücretsiz olarak sağlayabildiğinizi hayal edin” dedi. (Podcast'in ortak sunucusu, OpenAI'nin ilk yatırımcılarından biri olan Reid Hoffman'dır.) Bay Brockman, “Bu hâlâ biraz bilim kurgu” diye ekledi, “ama eskisine göre çok daha az bilim kurgu.”

Beyaz Saray satılmış gibi görünüyor. Başkan Biden, yapay zekaya ilişkin yakın tarihli bir idari emirle yönetime “yapay zekanın eğitimi dönüştürme potansiyelini şekillendirmesi” talimatını verdi. Beyaz Saray bilgi formuna göre “Okullarda kişiselleştirilmiş ders verme gibi yapay zeka destekli eğitim araçlarını kullanma konusunda eğitimcileri destekleyecek kaynaklar yaratarak”.

Yine de bazı eğitim araştırmacıları, okulların yapay zeka destekli öğretimi çevreleyen abartılı reklamlara karşı dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

Öncelikle yapay zeka sohbet robotlarının serbestçe uydurduğu ve öğrencilere yanlış bilgi verebileceğini belirtiyorlar. Yapay zeka araçlarını eğitimin temel dayanağı haline getirmek, güvenilmez kaynakların sınıfta otorite haline gelmesine neden olabilir. Eleştirmenler ayrıca yapay zeka sistemlerinin önyargılı olabileceğini ve çoğu zaman şeffaf olmadığını, öğretmenlerin ve öğrencilerin sohbet robotlarının yanıtlarını tam olarak nasıl geliştirdiklerini anlamalarını engellediğini söylüyor.

Edinburgh Üniversitesi Dijital Eğitim Araştırma Merkezi'nde rektör yardımcısı olan Ben Williamson, aslında üretken yapay zeka araçlarının öğrencilerin öğrenimi üzerinde zararlı veya “yozlaştırıcı” etkileri olabileceğini söyledi.

“Bu tür chatbot arayüzlerinin ve bunların altında yatan dil modellerinin otoritesini ve faydasını ilan etme konusunda büyük bir telaş var” dedi Dr. Williamson. “Ancak yapay zeka sohbet robotlarının bu etkileri sağlayabileceğine dair hala bir kanıt yok.”

Başka bir endişe: Test edilmemiş yapay zeka sohbet robotu eğitmenlerini çevreleyen abartılı reklam, öğrenci mezuniyet oranlarını ve üniversiteye devam oranlarını artırdığı gösterilen okul öncesi eğitime evrensel erişim gibi daha geleneksel, insan odaklı müdahaleleri baltalayabilir.

Ayrıca gizlilik ve fikri mülkiyet sorunları da var. Birçok büyük dil modeli, yaratıcılara tazminat ödenmeden, İnternet'ten alınan devasa metin veritabanları üzerinde eğitilir. Bu, adil ücrete önem veren sendikalı öğretmenler için bir sorun olabilir. (Haberler yakın zamanda bu sorun nedeniyle OpenAI ve Microsoft'a dava açtı.)

Bazı yapay zeka şirketlerinin, eğitimciler tarafından girilen materyalleri veya öğrencilerden gelen yorumları, sohbet robotlarını geliştirmek gibi kendi iş amaçları için kullanabileceğine dair endişeler de var.

1,7 milyondan fazla üyesi olan Amerikan Öğretmenler Federasyonu'nun başkanı Randi Weingarten, sendikasının AI araçlarının adil ve güvenli olmasını sağlamak için düzenleme konusunda Kongre ile birlikte çalıştığını söyledi.

Bayan Weingarten, “Eğitimciler eğitim teknolojisini her gün kullanıyor ve teknolojinin sınıflarda nasıl kullanıldığı üzerinde daha fazla etkiye sahip olmak istiyorlar” dedi. “Amaç yapay zekanın potansiyelini teşvik etmek ve ciddi riskleri önlemektir.”

Bu, eğitim reformcularının otomatikleştirilmiş öğretim araçlarını savunduğu ilk sefer değil. 1960'larda savunucular, öğrencilere yazım veya matematik gibi konularda sorular sormak için programlanan “öğretme makineleri” adı verilen mekanik ve elektronik cihazların eğitimde devrim yaratacağını öngördü.

Popular Mechanics, Ekim 1961'de “Robotlar Çocuklarınıza Öğretecek mi?” başlıklı makalesinde zamanın ruhunu yakaladı. Makale, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki okulları kasıp kavuran, öğrencilerin bağımsız olarak çalıştığı ve cevapları cihazlara kendi hızlarında girdikleri “deneysel makine öğretimi dalgasını” anlatıyordu. .

Makale ayrıca yeni makinelerin eğitimciler ve çocuklar için bazı “derin” soruları gündeme getireceği konusunda uyardı. Makale, öğretmenin “yalnızca övülen bir bebek bakıcısı” mı olacağını soruyor? Ve: “Makine öğreniminin öğrencilerin eleştirel düşünmesi üzerindeki etkisi nedir?”

Hantal ve didaktik öğretim makinelerinin sınıfta hem abartılan hem de korkulan kısa vadeli bir sansasyon olduğu kanıtlandı. Yeni yapay zeka öğretme robotlarının tanıtılması, eğitimdeki potansiyel değişiklikler ve zararlarla ilgili benzer bir anlatıyı takip etti.

Ancak 20. yüzyılın eski öğretim makinelerinin aksine, yapay zeka sohbet robotları doğaçlama görünüyor. Bireysel öğrenciler için konuşma dilinde anında yanıtlar üretirler. Bu, eğlenceli, ilgi çekici ve büyüleyici olabilecekleri anlamına gelir.

Bazı meraklılar, yapay zeka eğitim botlarının, öğrencilerin boş zamanlarında ve utanmadan danışabilecekleri öğrenme ortakları haline gelmesini öngörüyor. Eğer okullar bu tür araçları geniş çapta benimserse çocukların öğrenme biçimini derinden değiştirebilirler.

Bu, bazı eski Big Tech yöneticilerine eğitime yönelme konusunda ilham verdi. Meta'nın eski AI Başkan Yardımcısı Jerome Pesenti, yakın zamanda Sizzle AI adında bir özel ders hizmeti kurdu. Uygulamanın yapay zeka sohbet robotu, öğrencilerin matematik ve fen sorularını çözmelerine yardımcı olmak için çoktan seçmeli bir format kullanıyor.

Ve sosyal medya şirketi Snap'in eski baş strateji sorumlusu Jared Grusd, Ethiqly adında bir yazarlık girişiminin kurucu ortağı oldu. Uygulamanın yapay zeka sohbet robotu, öğrencilerin makalelerini düzenlemesine ve yapılandırmasına yardımcı oluyor ve onlara yazıları hakkında geri bildirim sağlıyor.

Bay Khan, özel ders botlarının en görünür savunucularından biridir. Khan Academy, geçen yıl özellikle okul kullanımı için Khanmigo adında bir yapay zeka sohbet robotu başlattı. Öğrencilerin matematik ve diğer konulardaki problemler üzerinde düşünmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır; onları ev ödevlerinden kurtarmak değil.

Sistem ayrıca öğrencilerin Khanmigo ile yaptığı konuşmaları öğretmenlerin incelemesi için kaydeder. Ve site kullanıcıları açıkça uyarıyor: “Khanmigo bazen hata yapar.” Indiana, New Jersey ve diğer eyaletlerdeki okullar şu anda chatbot eğitmeniyle pilot testler yürütüyor.

Bay Khan'ın robotlara eğitim verme vizyonunun izleri kısmen Neal Stephenson'ın yazdığı siberpunk romanı “The Diamond Age” gibi popüler bilim kurgu kitaplarına kadar uzanabilir. Bu romanda hayali bir tablet benzeri cihaz, genç bir yetime tam olarak bilmesi gerekenleri doğru zamanda öğretebiliyor; bunun nedeni kısmen onun sesini, yüz ifadelerini ve çevresini anında analiz edebilmesi.

Bay Khan, mahremiyet ve güvenlik önlemlerinin alınması durumunda Khanmigo gibi eğitim botlarının yaklaşık beş yıl içinde benzer bir şey yapabileceğini öngördü.

“Yapay zeka öğrencinin yüz ifadesine bakıp 'Hey, sanırım şu anda biraz dikkatin dağılmış durumda' diyebilecek. Hadi buna odaklanalım” dedi Bay Khan.